Kijev će se obratiti NATO-u da prati ukrajinske brodove u Azovskom moru

Izvor: Vostok.rs, 16.Avg.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev će se obratiti NATO-u da prati ukrajinske brodove u Azovskom moru

Ukrajina planira da se obrati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ili NATO-u sa molbom da prate brodove u Azovskom moru, izjavio je za televizijski kanal „112 Ukrajina“ zamenik ukrajinskog ministra za pitanja privremeno okupiranih teritorija i unutrašnje kretanje Georgij Tuka, prenose RIA Novosti.


„Teorijski je moguće razmotriti dve verovatne verzije. Prva je obraćanje Savetu bezbednosti UN sa zahtevom za morski konvoj. Druga verzija, koja je manje verovatna, prema mom mišljenju, jeste korišćenje snaga NATO-a za praćenje brodova u Azovskom moru“, rekao je on.


Pri tome, Tuka je priznao da ne bi da prognozira da li će oružane snage NATO-a pomoći Ukrajini.


Situacija u Azovskom moru se zaoštrila u martu, nakon što su ukrajinski graničari zadržali brod „Nord“ koji je plovio pod ruskom zastavom. Na brodu je bilo deset Rusa, ali ih kijevske vlasti smatraju državljanima Ukrajine. Devet članova posade je novčano kažnjeno, kapetanu broda preti zatvor do pet godina. Samo su se dva člana posade vratila na Krim, a ostali su i dalje u Ukrajini. 


Usled zadržavanja „Norda“ komanda Crnomorske flote Rusije je saopštila da je spremna da štiti bezbednost plovidbe u severoistočnom delu Crnog mora i u Azovskom moru.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.