Kijev: Ruska pravoslavna crkva raskolnik svetskog pravoslavlja

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: Ruska pravoslavna crkva raskolnik svetskog pravoslavlja

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin nazvao je Rusku pravoslavnu crkvu "raskolnikom svetskog pravoslavlja" zbog odluke Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve da obustavi evharističku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je ranije, uprkos obećanjima da se neće mešati u crkvene poslove, dobio od Konstantinopolja priznanje nekanonske crkve u Ukrajini, a koji je potez Ruska pravoslavna crkva nazvala raskolničkim.

Juče je Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve odlučio da u potpunosti obustavi evharističku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom, zbog davanja autokefalnosti Ukrajini.

"Ruska pravoslavna crkva je odlučila da prekine evharističku zajednicu sa Vaseljenskom patrijaršijom, koja je na osnovu istinskih istorijskih i kanonskih dokumenata dokazala da je Ukrajina njena kanonnska teritorija", saopštio je Klimkin.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.