Kijev: Evropske civilizacije u opasnosti igradnjom „Severnog toka-2”

Izvor: Vostok.rs, 13.Jun.2018, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: Evropske civilizacije u opasnosti igradnjom „Severnog toka-2”

Učešće Nemačke u projektu "Severni tok 2" imaće negativan uticaj na Ukrajinu i čitavu zapadnu Evropu, izjavio je pomoćnik ministra za "privremeno okupirane teritorije" i interno raseljena lica Georgij Tuka.

Napomenuo je da uprkos činjenici da Zapad konstantno govori o podršci Kijevu, Nemačka i dalje gradi "Sever nitok 2", shvatajući "negativne posledice".

Prema ukrajinskom političaru, evropljani ne razumeju da su njihove civilizacije u opasnosti ako napuste svoje principe, kao što su ljudska prava i poštovanje međunarodno priznatih granica.

Ranije je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao da Ukrajina treba da prestane da kritikuje Nemačku zbog njenog učešća u projektu "Severni tok 2".

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka sa ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke pored trenutnog "Severnog toka".

Ukrajina se protivi izgradnji gasovoda, strahujući od gubitka prihoda od tranzita gasa preko njene teritorije. Latvija, Litvanija i Poljska takođe su zajednički izrazili svoje protivljenje izgradnji "Severnog toka 2". Njihovi lideri su sigurni da je ovo "politički" projekat. Pored toga, SAD su protiv toga jer imaju ambiciozne planove za izvoz svog gasa u Evropu.

Rusija je više puta pozvala da se ne politiuzuje tema izgradnje gasovoda. Prema rečima predsednika Vladimira Putina, Moskva se odnosi na projekat isključivo kao ekonomski.


SEVERNI TOK 2 - INFOGRAFIKA

 
Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut



Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.