Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jan.2015, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaznene prijave protiv Ministarstvu VT BIH zbog municije Ukrajini

Suvad Osmanagić, direktor firme „Unis Group“ iz Sarajeva izjavio je za RSE da će u 14 sati podnijeti kaznene prijave protiv čelnih ljudi u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, jer im nisu izdali dozvolu za isporuku municije Ukrajini.

Kako tvrdi Osmanagić, kompanija na čijem je čelu je zatražila saglasnost vlasti BiH za izvoz u Ukrajinu municije u vrijednosti od pet miliona eura, te da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, krajem septembra, podnijeli zahtjev za izdavanje dozvole za izvoz municije, ali da nikada nisu dobili odgovor.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak zatražilo od vlasti Bosne i Hercegovine da ne dozvole izvoz municije u Ukrajinu.

„Pozivamo bosanskohercegovačke vlasti na odustajanje od planova da snabdiju Kijev municijom. Takvi planovi su u suprotnosti s međunarodnim normama i obavezama OSCE-a, posebno u dijelu Foruma o sigurnosnoj saradnji

Ovaj korak, posebno zbog eskalacije sukoba u jugoistočnoj Ukrajini, ne bi doprinio miroljubivom rješenju u regionu i vodio bi daljem besmislenom nanošenju žrtava nad civilnim stanovništvom“, navodi se u izjavi portparola ministarstva Aleksandra Lukaševiča.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević danas bi kako je najavila trebala saopćiti odluku hoće li firmi Unis Grop biti odobren izvoz municije u Ukrajinu. No, kako saznajemo se neće odrediti po ovom pitanju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Oružje BiH za Ukrajinu: Ministarstvo čeka zvaničan stav Predsjedništva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jan.2015

Kompanija „Unis Group“od septembra prošle godine čeka da dobije dozvolu nadležnih bosanskohercegovačkih ministarstava za isporuku municije Ukrajini. Ovaj posao, vrijedan pet miliona eura, kako kaže direktor Suvad Osmanagić, dogovoren je sa ukrajinskim ministarstvom unutrašnjih poslova...Kako...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.