Karter: Rusija i Kina ugrožavaju svetski poredak

Izvor: RTS, 08.Nov.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karter: Rusija i Kina ugrožavaju svetski poredak

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka, podsećajući na upade ruskih snaga u Ukrajinu i priče o nuklearnom naoružanju. Zabrinut je i zbog sve većeg uticaja Kine.
Ešton Karter je dodao da "američki odbrambeni sektor traga za kreativnim načinima da odvrati rusku agresiju i zaštiti američke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveznike", prenela je agencija AP.

Povodom sve većeg uticaja Kine i rastuće vojne moći te zemlje, Karter je zabrinut, ali oštre reči ipak je sačuvao za Rusiju, navodi američka agencija.
SAD prilagođavaju svoje operativne planove novom ponašanju Rusije, rekao je Karter na bezbednosnom forumu u Kaliforniji i dodao da prilagođavaju operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, rade na odvraćanju ruske agresije i pomažu u smanjenju ranjivosti saveznika i partnera.

Dodao je da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, ulažu u nove tehnologije, kao što su dronovi i bombarderi dugog dometa, i kao što su laseri, elektromagnetski lanseri i novi sistem elektronskog ratovanja.
Američki ministar odbrane je istakao da bi ta nova oružja mogla da budu iznenađujuća na način koji "ne može da opišem".
Pored toga, kako je istakao, inoviraju i unapređuju operativne planove za odvraćanje i odbranu, s obzirom na promenjeno ponašanje Rusije.
"Konačno, jačamo ostale sposobnosti američke vlade u koje uključujemo informativne kampanje da bismo obezbedili da se istina probije, kao i sankcije koje su imale posledice po Rusiju", dodao je ministar.
Na Reganovom Forumu nacionalne bezbednosti, održanom u Simi Veliju, kod Los Anđelesa, Karter se obratio ključnim američkim političarima i ličnostima iz sektora bezbednosti.
Pored toga, šef Pentagona je dodao da su SAD "duboko zabrinute" da bi situacija u Južnom kineskom moru, gde Kina na koralnim grebenima gradi veštačka osrtva, mogla izazvati sukob u tom regionu.
"SAD se pridružuju praktično svima u regionu u dubokoj zabrinutosti zbog tempa i obima polaganja prava na ostrva u Južnokineskom moru", rekao je Karter.
Dodaje da je zabrinut zbog "perspektive dalje militarizacije, kao i potencijala da takve aktivnosti uvećaju rizik pogrešnih procena ili sukoba među državama koje ističu zahteve".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pentagon: Kina provocira

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2015, 10:17

09.11.2015. -..Pentagon je veoma zabrinut nezakonitim širenjem kineske teritorije na Južnom kineskom moru, jer takvi potezi mogu izazvati konflikt u regionu, izjavio je šef Pentagona Ešton Karter...„SAD se pridružuju svim ostalim zemljama u zabrinutosti kada je reč o tempu širenja kineske teritorije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.