Jednoglasno. Putinu i Lukašenku se ovo neće dopasti

Izvor: B92, 27.Jan.2023, 10:02

Jednoglasno. Putinu i Lukašenku se ovo neće dopasti

Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno je juče zatražila formiranje specijalnog međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Formiranje suda traže za gonjenje ruskih i beloruskih političkih i vojnih lidera koji su "planirali, pripremili, pokrenuli ili izveli ruski agresorski rat protiv Ukrajine".

"Bez njihove odluke o vođenju ovog agresorskog rata protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine ne bi bilo zločina koji iz njega proizlaze, kao ni razaranja, smrti i štete proizašle iz rata, uključujući i peavne akte rata", objavila je skupština.

Na plenarnoj sednici usvojena je rezolucija zasnovana na izveštaju švajcarskog parlamentarca Demijena Kotijea.

Takav sud bi treba da "odobri i podrži što više država i međunarodnih organizacija, a posebno Opštaa skupština Ujedinjenih nacija", navodi se u rezoluciji.

Savet Evrope treba da preuzme aktivnu vodeću ulogu i da pruži konkretnu potporu, dodaje se.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.