Istraga: Projektil ruske proizvodnje, ne zna se ko je opalio

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga: Projektil ruske proizvodnje, ne zna se ko je opalio

Malezijski avion na letu MH17 pogođen je prošle godine nad istočnom Ukrajinom projektilom BUK, ruske proizvodnje, kada je poginulo 298 ljudi, saopštio je danas holandski Odbor za bezbednost koji je vodio službenu istragu.

"Avion MH17 srušio se zbog eksplozije bojeve glave 9n314m van aviona, na levoj strani kokpita...Ova bojeva glava uklapa se u vrste projektila koji su instalirani u sistem BUK raketa zemlja-vazduh", rekao je predsednik holandskog Odbora za bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tjibe Justra, na konferenciji za novinare, prenose agencije.

On je dodao da je Rusija osporila tip korišćenog projektila.

Službena istraga o tragediji aviona, došla je do zaključka da je trebalo da ukrajinske vlasti zatvore vazdušni prostor nad istočnom Ukrajinom zbog sukoba sa proruskim separatistima. Justra je dodao da je to bio dovoljan razlog da se kao mera opreza zatvori vazdušni prostor.

Dugoočekivani nalazi komisije nisu dali odgovor o odgovornosti, jer se ne zna ko je lansirao projektil.

Ranije danas, Justra je rekao porodicama žrtava, da bi putnici koje nije ubio projektil, umrli zbog iznenadne dekompresije i nedostatka vazduha na visini od 33.000 metara.

Holandija pozvala Rusiju da sarađuje u istrazi

Holandski premijer Mark Rut pozvao je danas Rusiju da u potpunosti sarađuje u vezi sa krivičnom istragom o odgovornosti za obaranje malezijskog aviona na letu NH17 na istočnom Ukrajinom, kada je poginulo 298 ljudi.

Poziv je usledio po objavljivanju konačnog izveštaja Odbora za bezbednost o toj nesreći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.