Istorijske litije u Crnoj Gori: Mitropolit cele Ukrajine večeras predvodi litiju u Podgorici, više hiljada Beranaca na ulicama (FOTO+VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 27.Feb.2020, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijske litije u Crnoj Gori: Mitropolit cele Ukrajine večeras predvodi litiju u Podgorici, više hiljada Beranaca na ulicama (FOTO+VIDEO)

Reprteri "Novosti" Vam donose fotografije i snimke sa litija širom Crne Gore Širom Crne Gore i danas se održavaju molebani i litije za odbranu svetinja. Ono što današnji dan čini posebnim biće prisustvo mitropolita kijevskog i cele Ukrajine Onufrija koji se nalazi u trodnevnoj poseti u Crnoj Gori. Mitropolit Onufrije će sa mitropolitom Amfilohijem predvoditi litiju u Podgorici.Reprteri "Novosti" Vam donose fotografije i snimke sa litija širom Crne Gore.PRVA >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << LITIJA KRENULA IZ MANASTIRA DAJBABEPrva litija u Podgorici krenula je od manastira Dajbabe. Vjerni narod sa sveštenstvom ići će hrama Hristovog Vaskresenja.Odatle će litiju ulicama Podgorice predvoditi mitropolit Amfilohije i mitropolit kijevski i sve Ukrajine g. Onufrije .VIŠE HILjADA BERANACA NA ULICAMABeranci ne odustaju od borbe za očuvanje svetinja Srpske pravoslavne crkve, odnosno ukidanja Zakona o slobodi veroispovesti koji je doneo nove podele u Crnoj Gori i izveo na ulice države četvrtkom više od 200.000 građana.Uprkos niskoj temperaturi i vetru koji je duvao, nekoliko hiljada Beranaca ponovo se našlo na zbornom mestu, parku ispred Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog i crkve Vaznesenja Gospodnjeg. U molitvenom miru sa ikonama u rukama, krenulo se u krsni hod do ishodišta svih Vasojevića, drevne svetinje manastira Đurđevi stupovi, koga je iznad svetig voda Lima podigao veliki župan Prvoslav, sinovac Nemanjin. U manastiru, katedralnom hramu Eparhije budimljansko-nikšićke, služen je moleban.JEROMONAH EVSTATIJE: MI BRANIMO NAŠU CRNU GORUSabrali smo se oko ove svetinje da budemo na braniku Crkve. Da branimo ne samo crkvu već i ljudsko dostojanstvo, branimo versko dostojanstvo. Branimo pravni poredak u ovoj našoj državi, a kada branimo pravni poredak ona branimo i državu. Mi se sabiramo da branimo naše svetinje i da branimo našu Crnu Goru. Više o tome čitajte klikom na link.BIJELO POLjE NA BRANIKU VERE I PRAVOSLAVLjABjelopoljci i večeras masovnim izlaskom su još jednom pokazali da nikada neće prihvati Zakon o slobodi veroispovesti. U ovom gradu na obali Lima na litijama učestvuje više od 15.000 stanovnika.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Masovne litije u Crnoj Gori predvodi ukrajinski mitropolit; Oglasila se i ambasada Ukrajine u CG VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 27.Feb.2020

Veliki broj građana širom Crne Gore se okupio večeras u molebanima i litijama podrške SPC u očuvanju njenih svetinja...Ono što večerašnje litije izdvaja jeste prisustvo mitropolita kijevskog Onfurija, koji je u trodnevnoj poseti Crnoj Gori...On će zajedno za Amfilohijem predvoditi litiju u Podgorici...Iz...

Nastavak na B92...

HILJADE DOČEKALE UKRAJINSKOG MITROPOLITA U PODGORICI: Onufrije predvodi litiju za odbranu svetinja (VIDEO UŽIVO)

Izvor: Kurir, 27.Feb.2020

Kao i svakog četvrtka, širom Crne Gore održavaju se litije zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti, a molitveni hod u Podgorici obeležio je dolazak ukrajinskog mitropolita Onufrija.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.