Istorijska sednica UN: Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir

Izvor: VOA, 01.Mar.2022, 10:39

Istorijska sednica UN: "Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir"

Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na međunarodnu zajednicu da podrži nacrt rezolucije Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva na momentalni prekid vatre, zaključak je sa početka specijalne sednice Generalne skupštine UN. "Ovo je istorijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica bila slepa ili sporo reagovala na tragedije koje su u toku. Cenu toga su plaćale generacije. Ne smemo ponovo da napravimo istu grešku i moramo nešto da preduzmemo", rekao je ambasador EU pri UN Olof Skog. Zapad i Ukrajina tvrde da rat preti principima UN i međunarodnom poretku. "Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN, nemojte imati iluzije. Ako Ukrajina ne preživi, nemojte se čuditi da sledeća padne demokratija", poručio je ukrajinski predstavnik u UN Sergi Kislitja. Ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Moskva deluje u samoodbrani, a invaziju je predstavio kao odbranu principa Povelje UN. "Štitimo sebe od nacionalističke pretnje, ali Rusija želi i da zaštiti principe Povelje UN na tlu Donbasa i Ukrajine, i osigura da naredne generacije ne nose teret rata". Nebenzja negira da ruske snage gađaju civile. Kineski izaslanik Žang Jun poručio je da je "situacija otišla do tačke koju Kina ne želi". "Hladni rat je odavno završen. Treba napustiti mentalitet Hladnog rata baziran na blokovskoj konfrontaciji. Ništa se ne može dobiti od novog Hladnog rata, a svi su na gubitku. Naša je pozicija da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, kao i principe Povelje UN". Predstavnica SAD u UN će se obratiti na kraju debate Generalne skupštine. Generalna skupština održava specijalnu sednicu koja se saziva kada Savet bezbednosti ne može da se usaglasi oko pitanja koja se odnose na međunarodni mir ili bezbednost, u ovom slučaju zbog veta Rusije. Iako Savet bezbednosti često ne može da se usaglasi po mnogim pitanjima, ovakva sednica je bila sazivana samo nekoliko puta otkako postoje UN, a poslednja je bila 1982. zbog Izraela. Debata u UN će se nastaviti u sredu, a više od stotinu zemalja se prijavlo za reč. Da bi se usvojila rezolucija potrebeno je da za nju glasa dve trećine članica UN.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Izaslanik Kijeva u UN: Ako Ukrajina ne preživi, neće ni svetski mir; Ruski izaslanik: Moskva deluje u samoodbrani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2022

Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN na međunarodnu zajednicu da podrži nacrt rezolucije GS UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva na momentalni prekid vatre..."Ovo je istorijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.