Iran istražuje pad aviona, stižu Amerikanci i Kanađani

Izvor: RTS, 10.Jan.2020, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran istražuje pad aviona, stižu Amerikanci i Kanađani

U toku je istraga o padu "boinga 737" ukrajinske avio-kompanije koji se srušio u Teheranu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade. Dok Zapad tvrdi da je iranska raketa oborila "boing", Teheran odlučno demantuje i ističe da ti navodi predstavljaju psihološki rat. Zainteresovane strane stižu u Iran kako bi se priključile istrazi.
Avion se srušio u sredu samo nekoliko minuta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon poletanja sa aerodroma "Imam Homeini" u Teheranu. U padu je stradalo 167 putnika i devet članova posade.

Avion je pao u vreme pojačanih tenzija između Irana i SAD, samo nekoliko sati nakon što je Teheran izveo raketne napade na baze u Iraku u kojima su bili vojnici SAD kao odgovor na ubistvo komandanta specijalnih jedinica iranske Revolucionarne garde Kasema Solejmanija.
Inicijalna istraga o padu aviona pokazala je da je avion imao problema dok je napuštao zonu aerodroma i da je pokušao da se vrati na aerodrom.
Ukrajinska ambasada u Teheranu najpre je objavila da nije u pitanju teroristički ili raketni napad, da nesreća nema veze sa aktuelnom krizom SAD i Irana, kao i da preliminarni izveštaji pokazuju da je avion pao zbog kvara na motoru. Ubrzo zatim saopštenje je povučeno.
Nakon toga, pojavili su se prvi navodi da je iranska raketa pogodila avionTo su potvrdili i zvaničnik Pentagona i obaveštajci SAD i Iraka. Nekoliko minuta po poletanju "boinga 737-800" ukrajinske avio-kompanije, koji je bio na letu za Kijev, prestao je da emituje podatke neposredno pošto je iranska vojska lansirala rakete na baze u Iraku gde su smeštene američke trupe, preneo je Njuzvik.

Zvaničnici Pentagona procenjuju da je "boing" slučajno oboren. "Iranska protivvazduhoplovna baterija bila je aktivna, budući da je istovremeno trajao napad na američke ciljeve u Iraku kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija", naveli su izvori američkog nedeljnika. 
I kanadski premijer Džastin Trido kaže da je iz više različitih obaveštajnih izvora dobio informaciju da su ukrajinski "boing 737", u kojem je bilo najmanje šezdeset troje Kanađana, oborili Iranci.
Njujork tajms je objavio snimak na kojem se, kako navodi, vidi iranska raketa koja obara ukrajinski avion.
Kada je raketa pogodila avion došlo je do male eksplozije, ali avion nije eksplodirao, već je leteo narednih nekoliko minuta i počeo da se vraća ka aerodromu, naveo je Njujork tajms.

Sa druge strane, Teheran oštro demantuje navode da je ukrajinski avion pogodila iranska raketa.
Najpre je iranska uprava za civilno vazduhoplovstvo odbacila navode SAD da je ukrajinski avion oboren iranskom raketom, nazivajući ih "nelogičnim glasinama".
Istakli su da je "nemoguće da su rakete pogodile ukrajinski avion", kako su naveli američki izvori.
I Vlada u Teheranu je negirala navode. Ocenjuju da izveštaji o tome da je ukrajinski avion oborila iranska raketa predstavljaju psihološki rat protiv te zemlje.
Iran je pozvao zainteresovane strane da učestvuju u istrazi o padu aviona i zatražio od SAD i Kanade da podele svaku informaciju koju imaju o toj nesreći.

Teheran je pozvao stručnjake iz američkog "Boinga" i predstavnike svih zemalja čiji su državljani stradali u nesreći da se pridruže istrazi. Poziv je prihvatio Američki nacionalni odbor za sigurnost transporta, a stručnjake će poslati i Kanada, Ukrajina i Francuska.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je sve da se uzdrže od manipulacija, spekulacija, teorija zavere i preuranjenih ocena kada je reč o padu ukrajinskog aviona u Iranu.
Reagovale su i druge države. Rusija smatra da su navodi da je Iran oborio ukrajinski avion neosnovani i optužuje Zapad da preuranjeno okrivljuje Teheran, a nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da, ukoliko se potvrdi da je ukrajinski avion greškom oborila raketa, "čovek iskreno samo može da ostane bez teksta".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Amerikanci su optužili Teheran da je oborio ukrajinski avion. Kako je Iran mogao da napravi tako FATALNU GREŠKU?

Izvor: Blic, 10.Jan.2020

Ukrajinski putnički avion na relaciji Teheran-Kijev srušio se 8. januara kod aerodroma “Imam Homeini” u iranskoj prestonici, a poginulo je svih 176 putnika i članova posade, zbog čega je ovo jedna od najsmrtonosnijih avionskih nesreća na iranskom tlu za više od deceniju. Iako su prve informacije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.