Holandsko tužilaštvo: Borbeni avion nije mogao da obori malezijski mh-17

Izvor: RTS, 09.Jun.2020, 17:25

Holandsko tužilaštvo: Borbeni avion nije mogao da obori malezijski mh-17

Obaranje aviona malezijske aviokompanije, koji se srušio iznad Ukrajine u julu 2014. godine, nije mogao da izvede vojni avion, kaže holandski tužilac Vard Ferdinanduse.
"Pitanje da li je 'boing' na letu mh-17 mogao da bude srušen vojnim avionom posmatrano je iz različitih uglova," rekao je tužilac i istakao da su mnogi izvori pokazali da je takav scenario bio nemoguć, preneo je Tas. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Prema rečima tužioca, najvažnije i najobjektivnije informacije dobijene su rezultatima analize radarskih podataka, uređaja za snimanje leta, radio-komunikacija ruskih i ukrajinskih dispečera i tokom forenzičkih ekspertiza, sprovedenih od strane brojnih nezavisnih stručnjaka.
"Tužilaštvo smatra da je ovaj scenario proučen u potpunosti i da napad vazduh-vazduh nije mogao da prouzrokuje pad mh-17", rekao je Ferdinanduse.
U Holandiji se sudi trojici Rusa i jednom Ukrajincu za navodno učešće u obaranju aviona "Malejža erlajnsa" iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine. Boing na letu mh-17 oboren je raketom tipa "buk".
Svih 298 putinka i članova posade je poginulo, među kojima su mnogi bili holandski državljani.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Holandija nije uspjela da dokaže da je avion MH17 oborio ruski "Buk"

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jun.2020

Međunarodna istražna grupa u Holandiji nema podatke o tome da je malezijski avion boing (let MH17) iznad Donbasa u Ukrajini 2014. godine oborila raketa zemlja-vazduh, saopštio je holandski tužilac Tejs Berger.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.