Holanđani traže osobu od interesa u slučaju MH17

Izvor: B92, 03.Sep.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holanđani traže "osobu od interesa" u slučaju MH17

Hag -- Pad aviona "Malezija erlajnsa" iznad istočne Ukrajine pre pet godina i dalje je misterija. Na rasvetljavanju ovog slučaja radi međunarodna istražna komisija.

Holandski tužioci žele da razgovaraju sa čovekom kojeg drže ukrajinske vlasti, nazivajući ga "osobom od interesa" u njihovoj istrazi.

Nepotvrđeni izveštaji navode da je Volodimir Tsemak na listi zatvorenika koje Moskva želi u zamenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za oslobađanje ukrajinskih zatvorenika, uključujući i 24 mornara koji su u novembru zarobljeni na Krimu.

Holandski tužioci žele da on ostane u Ukrajini, jer bi bilo teško obaviti sa njim razgovor ukoliko bude razmenjen i ode u Rusiju, navodi AP.

Međunarodni istražni tim traži da se procesuiraju odgovorni za obaranje aviona i ubistvo svih 298 ljudi u avionu, kada je boing 777, koji je krenuo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, srušen tokom sukoba u istočnoj Ukrajini.

Tim je do sada optužio četvoro ljudi, troje Rusa i Ukrajinca, ali Tsemak nije među njima.

Suđenje četvorici osumnjičenih trebalo bi da počne sledećeg marta u Holandiji, mada se čini da nijedan od njih neće biti izveden pred sud, pošto Rusija i Ukrajina zabranjuju izručenje svojih državljana.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je optužbe protiv građana te zemlje "apsolutno neosnovanim" i optužilo istražitelje da koriste "sumnjive izvore informacija" i ignorišu dokaze koje je pružila Moskva, u cilju diskreditacije Rusije.

Ranije je advokat koji zastupa porodice četvorice nemačkih državljana koji su poginuli u padu aviona MH17 pozvao privatnog detektiva da svedoči na Evropskom sudu za ljudska prava. Već dva puta, u julu i avgustu, holandski tužioci odbili su da saslušaju nemačkog detektiva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Holandija želi razgovor sa zatvorenikom u Ukrajini zbog pada malezijskog aviona

Izvor: RTS, 03.Sep.2019

Holandski tužioci, koji istražuju pad aviona kompanije "Malezija Erlajns" pre pet godina iznad istočne Ukrajine, žele da razgovaraju sa čovekom kojeg drže ukrajinske vlasti, nazivajući ga "osobom od interesa" u njihovoj istrazi. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.