Holandija želi razgovor sa zatvorenikom u Ukrajini zbog pada malezijskog aviona

Izvor: RTS, 03.Sep.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija želi razgovor sa zatvorenikom u Ukrajini zbog pada malezijskog aviona

Holandski tužioci, koji istražuju pad aviona kompanije "Malezija Erlajns" pre pet godina iznad istočne Ukrajine, žele da razgovaraju sa čovekom kojeg drže ukrajinske vlasti, nazivajući ga "osobom od interesa" u njihovoj istrazi.
Nepotvrđeni izveštaji navode da je Volodimir Tsemak na listi zatvorenika koje Moskva želi u zamenu za oslobađanje ukrajinskih zatvorenika, uključujući i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 24 mornara koji su u novembru zarobljeni na Krimu.

Holandski tužioci žele da on ostane u Ukrajini, jer bi bilo teško obaviti sa njim razgovor ukoliko bude razmenjen i ode u Rusiju, navodi AP.
Međunarodni istražni tim traži da se procesuiraju odgovorni za obaranje aviona i ubistvo svih 298 ljudi u avionu, kada je Boing 777, koji je krenuo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, srušen tokom sukoba u istočnoj Ukrajini.
Tim je do sada optužio četvoro ljudi, troje Rusa i Ukrajinca, ali Tsemak nije među njima.
Suđenje četvorici osumnjičenih trebalo bi da počne sledećeg marta u Holandiji, mada se čini da nijedan od njih neće biti izveden pred sud, pošto Rusija i Ukrajina zabranjuju izručenje svojih državljana.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je optužbe protiv građana te zemlje "apsolutno neosnovanim" i optužilo istražitelje da koriste "sumnjive izvore informacija" i ignorišu dokaze koje je pružila Moskva, u cilju diskreditacije Rusije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.