Hitan sastanak Vijeća sigurnosti zbog Rusije i Ukrajine

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Nov.2018, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti zbog Rusije i Ukrajine

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a održat će u ponedjeljak hitan sastanak vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, koja je u nedjelju potvrdila da je u Kerčkim vratima zaplijenila tri ukrajinska broda, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Sastanak su, prema istim izvorima, zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

Kijev je zapljenu brodova >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nazvao "ludim činom Rusije protiv Ukrajine", tvrdeći da je "napad" bio "unaprijed smišljen". Moskva je potvrdila da je "uporabu oružja", tvrdeći da su ukrajinski brodovi "uhvaćeni u ileganoj akciji u ruskim teritorijalnim vodama".

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, izvijestila je Moskva, dok je ukrajinska vojska izvijestila da su ranjena šestorica. Kerčka vrta, koja povezuju Crno i Azovsko more, strateški su važna i Rusiji i Ukrajini.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.