HILANDAR ne priznaje lažnog ukrajinskog mitropolita: OSTAJE VERAN BRATSKOJ RUSKOJ CRKVI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HILANDAR ne priznaje lažnog ukrajinskog mitropolita: OSTAJE VERAN BRATSKOJ RUSKOJ CRKVI!

Stav Srpske pravoslavne crkve, saborski formulisan, ostaje neizmenjen

Posle istupa atinskog arhiepiskopa Jeronima, koji je praktično priznao pravoslavnu crkvu Ukrajine na liturgiji održanoj u subotu u Solunu sa carigradskim patrijarhom Vartolomejem, Hilandar je, kao najveća svetinja SPC u Grčkoj, ostao veran bratskoj ruskoj crkvi ne priznavši lažnog ukrajinskog mitropolita Epifanija Dumenka.

U saopštenju SPC, koje je potpisao episkop bački Irinej, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stoji da naša crkva potez grčkog arhiepiskopa vidi kao znak još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom pravoslavlju, koji je izazvala Carigradska patrijaršija.

Za eventualno produbljivanje i produžavanje ove podele odgovornost će, upozorava SPC, snositi i Grčka (Jeladska) pravoslavna crkva, kao dosad jedina koja je posle dužeg opiranja, kako je naglašeno, legla na rudu i postupila po instrukcijama Vaseljenske patrijaršije, Vašingtona i bog zna koga sve još.

- Ovaj postupak je poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom pravoslavlju - navodi se u saopštenju SPC.

Irinej poručuje da je Sveti sinod Moskovske patrijaršije već zvanično saopštio da će priznavanje ukrajinskih raskolnika kao Crkve od Atine imati za posledicu brisanje imena atinskog arhiepiskopa iz diptiha Ruske pravoslavne crkve i prekid opštenja sa svim arhijerejima koji budu sasluživali sa raskolnicima iz Ukrajine, koji, kako je naveo, nemaju nikakav svešteni čin niti uopšte pripadaju Pravoslavnoj crkvi.

- . Nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu pravoslavnu crkvu - piše na kraju saopštenja SPC.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.