Gorelo u ukrajinskoj nuklearki; Reaktor ugašen, opasnosti nema

Izvor: B92, 30.Apr.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorelo u ukrajinskoj nuklearki; Reaktor ugašen, opasnosti nema

Kijev -- Ukrajinske vlasti su danas saopštile da je u nuklearnoj elektrani u Rovnu, na zapadu zemlje, izbio požar, zbog koga je jedan reaktor ugašen.

Kako kažu, nivo radioaktivnosti nije povećan i nema opasnosti.

Požar je izbio sinoć u elektrani u Rovnu, oko 300 kilometara udaljenoj od Kijeva, a vatra je ugašena u roku od jednog sata.

Vatra je izbila u električnom transformatoru, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega je aktiviran zaštitni sistem reaktora. Portparolka ukrajinske nuklearne agencije Energoatom je navela da je treći reaktor u elektrani ugašen.

"Nivo radijacije nije povećan", rekla je ona i dodala da nije bilo povređenih.

Istraga o uzrocima požara je u toku.

Navedeno je i da je nivo ozbiljnosti incidenta, po međunarodnoj klasifikaciji vanrednih situacija u nuklearnim elektranama, nulti.

Treći reaktor elektrane u Rovnu, gde ih je ukupno četiri, i danas je van funkcije zbog radova na zameni transformatora.

U Ukrajini trenutno rade četiri nuklearne elektrane s ukupno 15 reaktora. Nuklearna energija obezbeđuje 50 odsto struje u toj zemlji.

Ukrajina je 1986. bila poprište najveće nuklearne katastrofe u istoriji, kada je tokom testova eksplodirao jedan od reaktora nuklearne elektrane u Černobilju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Drama u Ukrajini: Požar u elektrani, ugašen reaktor

Izvor: Mondo, 30.Apr.2019

Ukrajinske vlasti su danas saopštile da je u nuklearnoj elektrani u Rivni, na zapadu zemlje, izbio požar zbog kog je jedan reaktor ugašen ali da nivo radioaktivnosti nije povećan i da nema opasnosti...Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija(arhivska fotografija)..Do požara u elektrani u Rivni, oko...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.