Izvor: RTS, 29.Maj.2022, 06:09

Kijev: Borbe za Severodonjeck se nastavljaju; EK poslala novi predlog naftnog embarga, ustupci Mađarskoj

Devedeset peti dan rata u Ukrajini. Borbe za grad Severodonjeck se nastavljaju, saopštio je Kijev. Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija u Donbasu i dalje teška. EU je predložila zabranu uvoza ruske nafte pomorskim putem, uz odlaganje zabrane uvoza iz ključnog naftovoda, kako bi se uvažio prigovor Mađarske, prenosi Blumberg.
Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je grad Liman u severnom delu Donjecke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oblasti u Ukrajini pod kontrolom ruskih snaga.

Ruska PVO je u naselju Orehovo u Zaporožju oborila ukrajinski helikopter Mi-8, kao i 18 bespilotnih letelica.  
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
On ih je obavestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa ukrajinskom stranom. Takođe ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada.
Makron i Šolc su, takođe, insistirali na hitnosti ukidanja ruske blokade luke Odese kako bi se omogućio ukrajinski izvoz žitarica, saopštila je Jelisejska palata. 
Savetnik predsednika Ukrajine i član pregovaračkog tima Mihail Podoljak rekao je da se ne može verovati ni u kakav dogovor sa Rusijom i da invazija Moskve može da bude zaustavljena samo silom.
Ukrajini iz Danske i SAD stižu rakete i haubice. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je ta zemlja počela da dobija projektile "harpun" koje se koriste za odbranu od ratnih brodova i haubice iz SAD, što će, kako je naveo, pojačati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan:  Borbe se nastavljaju, Ukrajini stižu rakete i haubice, Francuska i Nemačka insistiraju da se odblokira luka u Odesi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2022

Devedeset peti dan rata u Ukrajini. Borbe za grad Severodonjeck se nastavljaju, saopštio je Kijev. Ukrajini iz Danske i SAD stižu rakete i haubice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Konašenkov: U Ukrajini uništeno skladište oružja, oboren Su-25

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2022

Portparol ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, izneo je danas nove podatke sa fronta u Donbasu i potvrdio da su ruske snage, koristeći visokoprecizne rakete, uništile veliko skladište oružja ukrajinskih snaga na prostoru fabrike u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti..."Ruska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.