Formiranje Nacionalne garde Ukrajine: Prijavilo se 40.000 dobrovoljaca

Izvor: Press, 12.Mar.2014, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiranje Nacionalne garde Ukrajine: Prijavilo se 40.000 dobrovoljaca

Ovaj predlog predstavlja pokušaj prevazilaženja sadašnjeg stanja oružanih snaga, odnosno ogromnog zaostajanja Ukrajine i u naoružanju i u ljudstvu i u obučenosti za Rusijom, izveštava Rojters.
Ukrajinski parlament bi o prelogu Nacionalne garde trebalo da glasa sutra i najverovatnije je da će ga odobriti, pošto je do sada davao "zeleno svetlo" za sve predloge novog rukovodstva.

Predloženo je da Nacionalna garda ima 33.000 pripadnika, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u njenom delokrugu bi bilo da "održava javni red, štiti postrojenja kao što su nuklearne elektrane i da podrži ustavni poredak i obnovu aktivnosti državnih tela".

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Andrij Parubij je već optimistički objavio kako će "od sutra snage samoodbrane i aktivisti s Majdana početi s obukom".

Predsednik Turčinov je u utorak izjavio kako je neadekvatno upravljanje vojskom pod Janukovičem učinilo da oružane snage moraju da se stvore "praktično ni iz čega".

Prema saopštenju vršioca dužnosti ministra odbrane, Ukrajina danas raspolaže sa svega 6.000 pešadinaca spremnih za borbu, prema više od 200.000 ruskih trupa na njenoj istočnoj granici.

Pokušaj u postsovjetskoj eri da se oforme ukrajinske snage nalik američkoj Nacionalnoj gardi je propao devedesetih godina, a njihovo ljudstvo je raspoređeno u druge vojne jedinice.

Ne veruju ni sada svi stručnjaci da će osnivanje Nacionalne garde biti korisno, navodi Rojters.

- Trenutno je glavni zadatak da se ojačaju vojne snage i obezbede sredstva za njihovo povećanje. Ovo nije najprikladnije vreme za osnivanje Nacionalne garde - smatra vojni analitičar Sergej Zgurec.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.