Dogovor Ukrajine i Rusije moguć? Tranzit gasa gasi požar

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Ukrajine i Rusije moguć? Tranzit gasa "gasi" požar

Moskva -- Rusija je spremna da učestvuje u trilateralnim gasnim pregovorima sa Ukrajinom i Evropskom komisijom u prvoj polovini septembra.

Ovu informaciju je potvrdio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, a prema njegovim rečima datum sastanka biće uskoro usaglašen.

"Za sada nismo imali kontakte (sa novim ministrom energetike Ukrajine). Što se tiče datuma, imamo predlog od zamenika predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske komisije, gospodina Šefčoviča, da se sastanemo. Ili će to biti 16. septembar, ili neki drugi datum, razmotrićemo to. Mislim da će to uskoro biti usaglašeno", rekao je Novak, prenosi Sputnjik.

Ranije je izvor iz Evropske komisije rekao da je Rusiji i Ukrajini predloženo da se u sedmici od 16. do 22. septembra održi sledeći trilaterani susret o produžavanju tranzita gasa u Evropsku uniju kroz Ukrajinu nakon 2019. godine.

Važeći ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe krajem ove godine. Rusija, Ukrajina i Evropska unija pregovaraju o tranzitu gasa posle 2019. godine. Druga runda trilateralnih konsultacija bila je održana u januaru u Briselu, ali tada nije postignut konkretan dogovor. Evropska komisija je stranama ponudila predlog budućeg ugovora: rok tranzita bi bio 10 godina, a obim tranzita privlačan za investitore, koji bi bili angažovani u modernizaciji ukrajinskih izvorišta tečnog gasa.

Ukrajinski "Naftogas" je saopštio da namerava da predloži "Gaspromu" da za tranzit rezerviše prosečni kapacitet od 60 milijardi kubnih metara gasa godišnje, za period od oko deset godina.

Novak je u junu, posle razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije za energetski savez Marošem Šefčovičem, rekao da je Rusija spremna da nastavi da pod važećim uslovima produži ugovor o tranzitu gasa kroz Ukrajinu i da obnovi isporuke gasa toj zemlji. On je rekao da je rešavanje sudskih sporova "Gasproma" i "Naftogasa" jedan od ključnih uslova za postizanje rusko-ukrajinskog dogovora o gasu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija spremna da učestvuje u gasnim pregovorima sa Ukrajinom i Evropskom komisijom

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2019, 14:02

Rusija je spremna da učestvuje u trilateralnim gasnim pregovorima sa Ukrajinom i Evropskom komisijom u prvoj polovini septembra, a datum sastanka biće uskoro usaglašen, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.. „Za sada nismo imali kontakte (sa novim ministrom energetike Ukrajine)....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.