Izvor: RTS, 12.Avg.2022, 05:57

Još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka; Kijev planira evakuaciju delova Donjecka

Sto sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Borbena dejstva oko Harkova i oblasti Dnjepropetrovska. Ponovo su granate padale oko nuklearne elektrane Zaporožje, međusobne optužbe dve strane za odgovornost. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao na tehnološku izolaciju Rusije. Još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka.
Gradonačelnik Harkova tvrdi da su ruske grante padale po stambenim zgradama. Prema navodima načelnika Dnjepropetrovske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oblasti Valentina Rezničenka, u granatiranju su poginule tri osobe, dok je devetoro povređeno.

Ruska i ukrajinska strane razmenile su optužbe za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje. Lokalna vojna administracija pod kontrolom Moskve saopštila je da je ukrajinska vojska dva puta granatirala nuklearku.
Sa druge strane, ukrajinska državna kompanija "Energoatom" tvrdi da su atomski kompleks u Zaporožju napale ruske snage.
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je sednici Saveta bezbednosti UN da "zločinačke akcije Kijeva u pogledu nuklearne elektrane Zaporožje guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe".
Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na povlačenje vojnog osoblja i opreme iz atomske centrale. Pozvao je Rusiju i Ukrajinu da više ne granatiraju osoblje ili okolinu postrojenja. 
Marijano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), predložio je da lično predvodi tim stručnjaka u toj atomskoj centrali.
"Ukrajina ima za cilj da pre zime evakuiše dve trećine stanovnika iz delova Donjecke oblasti koje kontroliše, između ostalog i iz zabrinutosti da ljudi neće moći da obezbede grejanje usred ratom oštećene infrastrukture", rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.  
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede tehnološki embargo Moskvi u vidu potpunog obustavljanja isporu rezervnih delova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.
Zemlje Zapada obećale su da će izdvojiti više od 1,5 milijardi evra kako bi pojačale vojne kapacitete Ukrajine u ratu protiv Rusije, rekao danski ministar odbrane Morten Bodskov. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Granate u Zaporožju, Zelenski pozvao na tehnološku izolaciju Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022

Sto sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Borbena dejstva oko Harkova i oblasti Dnjepropetrovska. Ponovo su granate padale oko nuklearne elektrane Zaporožje, međusobne optužbe dve strane za odgovornost. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao na tehnološku izolaciju Rusije...Gradonačelnik Harkova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.