Carigradski patrijarh ponovio stav da ima pravo da izda tomos o autokefalnosti Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 25.Nov.2018, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carigradski patrijarh ponovio stav da ima pravo da izda tomos o autokefalnosti Ukrajini

Carigradski patrijarh Vartolomej je tri dana pred održavanje Sinoda priznao da procedura priznavanja autokefalnosti nekanonskoj crkvi u Ukrajini nije do kraja rešena, pošto se o njoj nije razgovaralo na pravoslavnom saboru na Kritu 2016. godine usled odsustva mnogih pomesnih pravoslavnih crkava, uključujući i RPC. Vartolomej je, međutim, rekao da namerava da dovrši izdavanje tomosa Ukrajini, odnosno priznavanje autokefalnosti nekanonskoj ukrajinskoj crkvi. 
Carigradski patrijarh je učestvovao na vanrednom zasedanju Sinoda Rumunske pravoslavne crkve, koje je sazvano u njegovu čast. Vartolomej sada boravi u Bukureštu povodom otvaranja nove katedrale u nedelju. Carigradski patrijarh je ponovo govorio o planovima da u najbližoj budućnosti prizna status autokefalnosti crkve koja je „mnogo godina bila podvrgnuta raskolu“. Prema njegovim rečima, odluka Carigradske crkve je „još jedna žrtva u korist mnogo miliona ukrajinskih vernika“. Carigradski patrijarh je ponovio da ima pravo da izda tomos o autokefalnosti „Kijevu, drevnom crkvenom regionu Carigrada“. On se, takođe, obratio za podršku Rumunskoj pravoslavnoj crkvi, koja još nije objavila svoj stav o Ukrajini. „Uvereni smo da će sveta Crkva Rumunije takođe doprineti očuvanju crkvenog jedinstva i poretka u ime pravde“, rekao je Vartolomej.  Do danas nijedna pomesna pravoslavna crkva nije podržala odluke o ukidanju anatema s raskolnika, patrijarha nekanonske UPC Kijevske patrijaršije Filareta.  U Istanbulu će od 27. do 29. novembra biti održan Sinod Carigradske crkve. Osnovno pitanje na skupu će, kako se očekuje, biti situacija s razdvajanjem crkve od države u Grčkoj, koja se direktno tiče Carigradske patrijaršije. Predloženo je da jedna od tema bude i priznavanje autokefalnosti crkvi u Ukrajini.  Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.