Borelj: Rusija neće da zauzme Ukrajinu već da vrši pritisak; Zas: Gomilanje NATO snaga pretnja po bezbednost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 01:22

Borelj: Rusija neće da zauzme Ukrajinu već da vrši pritisak; Zas: Gomilanje NATO snaga pretnja po bezbednost

Evropska unija veruje da cilj Rusije nije da zauzme Ukrajinu, već da samo vrši pritisak na Kijev kako bi revidirala bezbednosnu arhitekturu u Evropi, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

''Za Rusiju nije važna Ukrajina. Za Rusiju je važna arhitektura bezbednosti u Evropi, arhitektura koju osporava. Oni su zabrinuti za bezbednost i žele da razgovaraju o tome'', rekao je Borelj u obraćanju novinarima tokom posete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vašingtonu, prenosi TAS S.

On je naveo i da cilj Moskve nije da se izvrši invazija na Ukrajinu, već da se kroz pritisak na Kijev dođe do razgovara o nečemu što je za Rusiju važno, a to je kako je naglasio, širenje NATO i bezbednosne zabrinutosti u vezi sa tim.

"Moramo da uzmemo u obzir zabrinutost Rusije i da razgovaramo o tome", rekao je Borelj i dodao da su Evropska unija, SAD i NATO angažovani u dijalogu sa Rusijom na različitim nivoima.

Prema njegovim rečima, EU pozdravlja posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Moskvi i inicijative koje su tamo iznete.

"To je veoma važna poseta. Bilo je potrebno da evropski lider, a Francuska trenutno predsedava Savetom EU, otputuje u Rusiju kako bi predstavio naš stav, između ostalog, o situaciji u Ukrajini", ocenio je Borelj.

Šef diplomatije EU osvrnuo se i na nedavno usvojenu zajedničku izjavu Rusije i Kine, i poručio da ona može da postane temelj za moćan savez, po njegovom mišljenju, "dva autoritarna režima", navodi TAS S.

Zas: Gomilanje NATO snaga je pretnja po bezbednost ODKB

Vojno nagomilavanje NATO snaga na teritoriji susednih zemalja stvara pretnje po Belorusiju i Rusiju, i utiče na bezbednost Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavio je danas generalni sekretar te organizacije Stanislav Zas.

"NATO značajno povećava svoje snage na zapadnim granicama zone odgovornosti ODKB-a i razvija vojnu infrastrukturu na susednim teritorijama", izjavio je šef ODKB-a na diskusionom klubu Valdaj, a prenosi ruska agencija TAS S.

On je naveo se povećava vojna aktivnost i da je militarizacija celokupnog regiona u toku,

"To stvara pretnje ne samo po Belorusiju i Rusiju, već i negativno utiče na očuvanje bezbednosti naše celovite organizacije - ODKB", kazao je Zas.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU: "Neće Rusija"

Izvor: B92, 09.Feb.2022

Evropska unija veruje da cilj Rusije nije da zauzme Ukrajinu, već da samo vrši pritisak na Kijev kako bi revidirala bezbednosnu arhitekturu u Evropi...To je izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj..."Za Rusiju nije važna Ukrajina. Za Rusiju je važna arhitektura...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.