Bio je savetnik u Kremlju, a sada je na intenzivnoj; Zna on šta Putin radi ljudima poput njega

Izvor: B92, 02.Avg.2022, 22:51

Bio je savetnik u Kremlju, a sada je na intenzivnoj; "Zna on šta Putin radi ljudima poput njega"

Moskva -- Dugogodišnji savetnik Kremlja Anatolij Čubajs koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu napustio Rusiju, završio je u bolnici.

Sada se među nekim opozicionim političarima pojavila sumnja da je otrovan, piše "The Telegraph".

Čubajs je odigrao ključnu ulogu u procesu transformacije ruske ekonomije nakon pada Sovjetskog saveza, a ruskog je predsednika Vladimira Putina savetovao po pitanjima klime. "The Telegraph" piše da je ta njegova uloga bila više ceremonijalna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rusiju je napustio u martu 2022. godine, a njegov je odlazak interpretiran kao protest protiv rata u Ukrajini.

Čubajs nikada nije govorio protiv Putina i invazije.

Čubajsova prijateljica Ksenija Sobčak rekla je u nedelju da je on primljen u bolnicu u Italiji i da mu je dijagnostifikovan retki neurološki poremećaj. Čubajs se leči u jedinici intenzivne nege.

Sobčak je rekla da joj je Čubajs rekao da je "umereno" i "stabilno" i da boluje od Gilen Bareovog sindroma, oblika akutnog hroničnog neupalnog oštećenja perifernih živaca koji stvara naglo pogoršanje mišićne slabosti.

Čubajsova supruga Avdotina Smirnova rekla je da je Čubajs prošle nedelje primljen u bolnicu nakon što mu je naglo pozlilo i nakon što nije osećao ekstremitete. Sobčak je rekla da su sobu u kojoj je boravio pregledali zvaničnici u zaštitnim odelima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije upoznat s Čubajsovim zdravstvenim problemima i poželeo mu je brz oporavak.

"The Telegraph" piše da je potvrđeno da je Čubajsu pozlilo dok je boravio u rizortu na severu talijanskog otoka Sardinije. Čubajs je u ponedeljak primljen u privatnu bolnicu u mestu Olbia. Lekari nisu hteli da kažu od čega boluje Čubajs, ali su odbacili mogućnost da je žrtva trovanja.

"Stanje mu se poboljšava. Radimo rutinske testove. Nema ovde špijunske priče", rekao je generalni direktor bolnice.

"The Telegraph" navodi da je ponekad teško utvrditi je li neko otrovan ili nije. Na primer, tek je nakon više nedelja i brojnih analiza krvi utvrđeno da je kritičar Kremlja i Putina Aleksej Navaljni otrovan novičokom.

Leonid Volkov, saveznik Alekseja Navaljnog, u nedelju je rekao da Čubajsovo oboljenje deluje kao odmazda Kremlja.

"Možemo biti sigurni u jedno: Kada je Čubajs izgubio osećaj u udovima, iste sekunde je pomislio da je otrovan jer zna ko je Putin, kako ga vidi i što radi ljudima poput njega", rekao je Volkov.

Volkov je rekao da mu Čubajsa nije žao jer nije otvoreno kritikovao rat u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.