Bajden najavio da će Amerika graditi silose u Poljskoj za ukrajinsko žito

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2022, 00:16

Bajden najavio da će Amerika graditi silose u Poljskoj za ukrajinsko žito

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da će Sjedinjene Države izgraditi silose na poljskoj granici sa Ukrajinom kako bi olakšali izvoz žita iz ratom pogođene države i doprineli ublažavanju rasta cena hrane.

Gradićemo silose u blizini ukrajinskih granica, uključujući u Poljskoj, a odatle ćemo žito moći brodovima da prevozimo širom sveta, ali za to će biti potrebno vreme, rekao je Bajden na zasedanju Američke federacije rada (AFL) u Filadelfiji, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Politiko.

Amerika i njeni zapadni saveznici sada ispituju mogućnost da se na teritoriji Ukrajine i nekih susednih zemalja izgrade privremeni silosi kako bi žito moglo da se izvozi, ali i zbog toga što ukrajinski farmeri neće imati gde da skladište ovogodišnji rod, jer su domaći silosi puni.

Osim toga, u Sjedinjenim Državama postoji bojazan da bi nestašica i poskupljenje hrane, kao i poskupljenje energenata, u narednim mesecima moglo prouzrokovati masovnu glad, a onda i političke nemire i migracija na Bliskom Istoku, a možda i u Centralnoj Americi.

Bajden je rekao da se ne očekuje da bi izvoz žita iz Ukrajine mogao da se uspostavi kroz Crno more zbog ruske blokade, a odbacio je mogućnost da tamo pošalje američku ratnu mornaricu, jer bi to izazvalo odmazdu Rusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"POŠTO NE MOŽE DA SE PROĐE CRNIM MOREM" Bajden najavio izgradnju silosa na ukrajinskoj granici za izvoz žita

Izvor: Blic, 15.Jun.2022

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je izgradnju privremenih silosa duž granice s Ukrajinom kako bi se pomoglo izvozu žitarica.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.