Artiljerijski napad u Lugansku  presretnut dron Ukrajine

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 18:46

Artiljerijski napad u Lugansku " presretnut dron Ukrajine

Narodna milicija Luganske Narodne Republike presrela je dron Oružanih snaga Ukrajine, koji je Kijev planirao da upotrebi za korekciju artiljerijske vatre.

To je izjavio zvanični predstavnik resora odbrane LNR Ivan Filiponenko.

Ranije je LNR najavio dolazak posada bespilotnih letelica ukrajinskih snaga bezbednosti u Donbas. Letovi borbenih aviona i dronova duž cele linije dodira u Donbasu zabranjeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazumima iz Minska.

"U oblasti ​​naselja Popasnaja (pod kontrolom Kijeva) neprijatelj je lansirao bespilotnu letelicu 'leleka-100', sposobnu da prenosi video-slike u realnom vremenu, određujući tačne geografske koordinate, prenoseći ih na kontrolnu tačku vatre i vršeći snimanje ovih informacija", rekao je Filiponenko.

On je pojasnio da je istovremeno Narodna milicija LNR zabeležila napredovanje dežurne artiljerije 24. brigade ukrajinskih snaga bezbednosti na vatrene položaje i spremnost za gađanje minobacačkog voda Oružanih snaga Ukrajine u oblast sela Novoaleksandrovka pod kontrolom Kijeva.

Borci Narodne milicije LNR uspeli su da potisnu signal Oružanih snaga Ukrajine, presretnu dron i prizemlje ga u blizini sela Kalinovo-Borščevato.

"Pretnja artiljerijskog udara je neutralizovana", objasnio je Filiponenko. Sada specijalisti Narodne milicije LNR proučavaju podatke i video- zapise iz memorije uređaja.

"Treba napomenuti da su ukrajinski militanti slikali fašističke simbole na krilima drona", dodao je Filiponenko.

Od jula 2020. u Donbasu su na snazi dodatne mere kontrole prekida vatre. One uključuju zabranu pucanja, ofanzivnih i izviđačkih i sabotažnih operacija, upotrebe aviona i raspoređivanja teškog naoružanja u naseljenim područjima. Samo Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini može da koristi bespilotne letelice u okviru svojih aktivnosti za praćenje poštovanja primirja. Za kršenje režima tišine merama je predviđena disciplinska odgovornost, a uzvratna vatra je dozvoljena samo uz direktnu naredbu komande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Narodna milicija LNR oborila ukrajinski dron

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2022, 07:40

Narodna milicija Luganske Narodne Republike oborila je dron Oružanih snaga Ukrajine, koji je Kijev planirao da upotrebi za korekciju artiljerijske vatre na teritoriji LNR-a, izjavio je predstavnik Ministarstva odbrane LNR-a Ivan Filiponenko. Ranije je LNR objavila o dopremanju bespilotnih letelica...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.