Arhiepiskop Kliment: Odluke Sabora u Kijevu su neligitimne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhiepiskop Kliment: Odluke Sabora u Kijevu su neligitimne

Predstavnik Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije arhiepiskop Kliment rekao je danas da će sve odluke tokom zasedanja takozvanog "ujediniteljskog Sabora" Ukrajinske crkve biti neligitimne i da neće imati kanonsku vrednost.

On je preneo zaključke Svetog Sinoda koji je zasedao danas i raspravljao o pritiscima Vaseljenske patrijaršije na velikodostojnike Ukrajinske crkve da učestvuju na Saboru, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << TAS S.

Arhiepiskop je dodao da su juče odatle poslali pozivnicu u ime patrijarha Vartolomeja, međutim nju su episkopima saopštili vladini zvaničnici, što je izazvalo potpunu konfuziju.

Patrijarh Vartolomej nema kanonsku nadležnost da saziva Sabor u Ukrajini i da direktno poziva episkope na njega, a Sinod izražava veliku zabrinutost zbog flagrantnog mešanja države u crkvene poslove, zaključak je današnjeg zasedanja Sinoda.

Kao primer za ovo uplitanje i pritiske, arhiepiskop Kliment je naveo brojne pretrese crkvenih imanja, masovna ispitivanja sveštenika i druge mere.

"Nijedan velikodostojnik ili pripadnik sveštenstva ne može učestvovati na ovom takozvanom Saboru", zaključio je on.

Ujediniteljski Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve sastaće se 15. decembra kako bi proglasio autokefalnost i izabrao patrijarha i Sveti Sinod.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.