Amerikanci tajno zaj**ali Ukrajince

Izvor: B92, 06.Dec.2022, 11:23

Amerikanci tajno zaj**ali Ukrajince

SAD su tajno su modifikovale raketne bacače HIMARS koje je poslala Ukrajini kako oni ne bi mogli da budu korišćeni za gađanje meta na ruskoj teritoriji.

Kako prenosi "Volstrit džurnal", pozivajući se na svoje izvore iz američke vlade. SAD su od početka juna Kijevu poslale 20 HIMARS sistema, kao i veći broj najsavremenijih raketa sa dometom od skoro 80 kilometara.

Ove rakete, poznate kao GMLRS, korišćene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su za udare na ruska skladišta municije, kao i logističke i komandne centre na ukrajinskoj teritoriji, piše američki list, a prenosi Raša tudej Balkan.

Ipak, kako bi sprečili potencijalu eskalaciju sukoba, Amerikanci su modifikovali ove raketne bacače kako ne bi mogli da ispaljuju projektile dugačkog dometa, poput raketa ATACMS, koje imaju domet i do 320 kilometara.

SAD su do sad odbijale da Ukrajini isporuče ATACMS rakete, ali ove modifikacije garantuju da Kijev neće moći da ih upotrebi čak i ako bi ih dobio od neke druge zapadne države.

Zvaničnici Pentagona odbili su da komentarišu ove modifikacije. "Zbog operativne bezbednosti ne komentarišemo javno konfiguracije sistema koje smo poslali saveznicima i partnerima", rekao je portparol Pentagona general Patrik Rajder.

"SAD ostaju posvećene slanju naoružanja Ukrajini koje joj je potrebno za odbranu od ruske agresije", dodao je on, prenosi "Vol strit džornal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.