Američka centralna banka podigla kamatnu stopu za četvrtinu procenta

Izvor: VOA, 01.Feb.2023, 21:34

Američka centralna banka podigla kamatnu stopu za četvrtinu procenta

Federalne rezerve su u srijedu podigle osnovnu kamatnu stopu za četvrtinu procenta, i najavile "tekuća povećanja" troškova zaduživanja u okviru još neriješene borbe protiv inflacije. "Inflacija je donekle ublažena ali je i dalje povišena", navodi se u saopštenju američke centralne banke u kojem se direktno ukazuje na napredak u snižavanju cijena koje su 2022. dostigle najveći nivo poslednjih 40 godina. Ruski rat u Ukrajini i dalje doprinosi "povećanoj globalnoj neizvjesnosti", navodi se u saopštenju. Međutim, u novom saopštenju - za razliku od prethodnih - rat i pandemija kovida 19 se ne navode kao direktni uzroci rasta cijena. Federalne rezerve navele su da američka ekonomija i dalje bilježi "umjeren rast" i "snažan" rast broja radnih mjesta, i da se još pomno prate inflatorini rizici. "Komitet (za otvoreno tržište) očekuje da će dalja povećanja biti adekvatna da bi se zadržala monetarna politika dovoljno restriktivna da vremenom dovede do povratka na inflaciju od dva odsto", navodi se u saopštenju. Odlukom centralne banke, kamatna stopa podignuta je na 4,50 do 4,75 odsto, što su investitori očekivali. Međutim, obećanjem da će stopa biti dodatno podignuta, Federalne rezerve su djelovale suprotno očekivanjima investitora da su spremne da okončaju trenutki ciklus povećanja troškova zaduživanja zbog činjenice da stopa inflacije pada proteklih 6 mjeseci. U saopštenju centralne banke ne navodi se kolika će biti dalje povećanja, ali se dodaje da će biti razmotreno kako su dosadašnji potezi uticali na ekonomiju. Time se, kako ocjenjuje agencija Rojters, dalja povećanja kamatne stope povezuju sa budućim ekonomskim podacima. Federalne rezerve nadaju se da će inflaciju približiti cilju od dva odsto bez izazivanja duboke recesije ili značajnog rasta stope nezaposlenosti sa trenutnih 3,5 odsto, nivoa koji je rijetko viđan proteklih decenija. Inflacija je u decembru usporila na godišnju stopu od 5 procenata.  
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Fed je poskupeo svetsku valutu: Ko gubi a ko dobija

Izvor: 24sedam.rs, 02.Feb.2023, 12:15

Američke Federalne rezerve podigle su ponovo referentu kamatnu stopu i tako nastavile monetarno zatezanje zbog podivljale inflacije, započeto u martu prošle godine

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.