Ahmeti: Makedonske partije su generatori krize

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmeti: Makedonske partije su generatori krize

Lider najveće albanske partije u Makedoniji DUI Ali Ahmeti ocenio je da ne postoji opasnost od spoljnog uticaja i da nema nikakvih razloga da se proglasi vanredno stanje u zemlji. Optužio je makedonske partije da su izvor krize.
Ali Ahmeti je za kablovsku Televiziju 21 rekao da je znao da će se situacija pogoršavati kada je nedavno rekao da "ukrajinski scenario nije daleko", ali je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Albanci pokušavaju da zemlju izvuku iz krize, dok makedonske partije izazivaju tenzije.

Za lidera DUI, generator problema u Makedoniji su dve naveće makedonske partije: VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva.
Zajednička palatforma albanskih parlamentarnih partija je, kako je istakao Ahmeti, napravljena u Skoplju, a ne u Tirani, kako tvrde VMRO-DPMNE i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov.
Šef države je u sredu odbio da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, iako je formirao parlamentarnu većinu sa albanskim strankama, jer je prihvatio zajedničku deklaraciju albanskih stranaka, za koju Ivanov smatra da vodi "rušenju jedinstva i državnosti" Makedonije.
Zaev je parlamentarnu većinu sa 67 poslanika u parlamentu od 120 mesta formirao sa tri stranke Albanaca u Makedoniji: DUI Alija Ahmetija, Besa i Alijansa za Albance.
Prema rečima Ahmetija, nije korektno da se taj principijelni dokument upotrebljava za pojačavanje tenzija između dve susedne zemlje, kao što su Albanija i Makedonija.
Lider DUI-ja ponovio je da ta zajednička deklaracija albanskih parlamentarnih partija ne ugrožava teritorijalni integritet Makedonije.
U međuvremenu, u Skoplju i drugim gradovima nastavljeni su protesti građanske inicijative Zajedno za Makedoniju, na kojima građani traže da se oformi zajednička makedonska platforma koja će očuvati jedinstvo Makedonije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Kada sam rekao da ukrajinski scenario nije daleko..."

Izvor: B92, 03.Mar.2017

Skoplje -- Lider najveće albanske partije u Makedoniji DUI Ali Ahmeti ocenio je da nema nikakvih razloga da se proglasi vanredno stanje u zemlji...Osim toga, on je optužio makedonske partije da su izvor krize...On je za kablovsku Televiziju 21 rekao da je znao da će situacija da se pogoršava kada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.