Usvojeni zakoni potrebni za vladu

Izvor: B92, 26.Jul.2012, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni zakoni potrebni za vladu

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je zakone o vladi, ministarstvima i službama bezbednosti koji su potrebni za izbor nove Vlade Srbije.

Izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđaju da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje i razrešava predsednik Republike.

Dosadašnje rešenje je bilo da tu funkciju obavlja šef kabineta predsednika države. Izmenu zakona podržalo je 138 poslanka, protiv je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 52 poslanika.

Iz SPS, URS, SDPS, PUPS, JS i SNS, koji su predložili zakon, objašnjeno je da se novim rešenjem proširuje prostor demokratske civilne kontrole, jer sekretara imenuje i razrešava predsednik države, što je adekvatno zakonskom rešenju sadržanom u Zakonu o predsedniku Republike.

Protiv novog rešenja bili su opozicioni poslanici, koji smatraju da nije dobro što se tolika koncentracija moći stavlja u ruke jednog čoveka.

Usvajanjem izmena tog zakona, a prethodno i Zakona o ministarstvima i izmena Zakona o vladi, poslanici su završili treću vanrednu sednicu.

Sledi sednica na kojoj će mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić najpre podneti ekspoze, odnosno predstaviti kabinet i program vlade, a posle toga sledi rasprava, nakon koje će se poslanici izjasniti o tome.

Prethodno su usvojene izmene i dopuna Zakon o Vladi, kojima se odgovornost Vlade proširuje i na rad javnih agencija.

Za zakon je glasalo 139 poslanika, protiv je bilo 56, nije bilo uzdržanih, nije glasalo 19 poslanika

Prema imenama i dopunama Zakona, odgovornost vlade proširuje se " na imaoce javnih ovlašćenja na nivou Republike", jer je, kako se navodi, veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave prenet njima.

Propisano je i pravo ali i obaveza Vlade da "poništi, ukine ili stavi van snage propis ili opšti akt" javnih agencija.

Usvojen je i Zakon o ministarstvima kojim se predviđa da vlada ima 17 resora, a ministrima se daje pravo da u roku od 45 dana od stupanja na snagu zakona predlože razrešenje državnih službenika "koji ne ostvare rezultate".

Kako je navedeno, Vlada utvrdjuje prestanak rada na položaju rešenjem koje sadrži razloge zbog kojih je rad prestao. Protiv tog rešenja žalba nije dopuštena ali može da se pokrene upravni spor.

Za zakon je glasalo 137 poslanika, dok je 69 bilo protiv.

Zakonom je predvidjeno i da će za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske zajednice i dijasporu Vlada osnovati posebne službe.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Republike odlučuje o sekretaru za bezbednost

Izvor: Kurir, 26.Jul.2012

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, koje predviđaju da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje i razrešava predsednik Republike...Dosadašnje rešenje je bilo da tu funkciju obavlja...

Nastavak na Kurir...

Usvojeni zakoni o vladi i ministarstvima, sledi izbor nove vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2012

BEOGRAD -..Skupština Srbije usvojila je danas i izmene Zakona o vladi, čije je donošenje, zajedno sa prethodno usvojenim Zakonom o ministarstvima, pretpostavka za početak procesa izbora nove vlade. Sednica skupštine na čijem je dnevnom redu izbor nove vlade počeće u 18.15 sati...Za donošenje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Usvojeni zakoni o vladi i ministarstvima

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2012

Skupština Srbije usvojila je zakone o vladi, ministarstvima i službama bezbednosti koji su potrebni za izbor nove Vlade Srbije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.