URS završio prikupljanje potpisa

Izvor: B92, 29.Maj.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS završio prikupljanje potpisa

Beograd -- Godinu dana posle osnivanja URS-a i deklaracije o decentralizaciji, održana je konvenciju o decentralizaciji kojom je i završeno prikupljanje potpisa.

Peticiju kojom se kroz izmene zakona traži da više novca od poreza na zarade ostane u lokalnim samoupravama potpisalo je više od pola miliona građana, rekli su u URS-u.

Polusatnim filmom predstavljeni su rezultati jednogodišnje kampanje i dvomesečnog prikupljana potpisa. Decentralizaciju je podržalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 25 gradonačelnika i 515 hiljada građana.

O neophodnosti da 80 odsto poreza od zarada ostaje na lokalu, da se gradonačelnici biraju neposredno i da se vrati imovina lokalnoj samoupravi govorili su potom dva trenutna gradonačelnika i jedna bivša gradonačelnica.

"Od nas se mnogo očekuje, ali šta su to u ovom trenutku naše ingerencije, mislim na gradonačelnike, male, svedene na komunaliju i neku socijalnu zaštitu", kaže Veroljub Stevanović iz URS-a.

"Dolazim iz Novog Sada, hoću da vam kažem šta to konretno znači - 2,5 milijarde dinara više na budžet koji danas imamo", kaže Maja Gojković iz URS-a.

"Odreći će se oni i imovine koju su drugi uzeli. Odreći će se i dela para, ali se neće odreći toga da oni upravljaju tom imovinom i tim parama", kaže Boško Nićić iz URS-a.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije rekao je da je peticiju postpisalo 15 odsto glasačkog tela te da točak decentralizacije više ne može da se zaustavi.

"20 godina niko nam ne valja. Narod je u pravo. U suštini. Ali nije shvatio jednu stvar. Nije problem u ličnostima i konkretnim ljudima, problem je u sistemu. Imamo jedan centralistički sistem koji ne može da Srbiju vodi brzo napred, koji guši Srbiju. I to moramo da promenimo", kaže predsednik URS-a, Mlađan Dinkić.

Za govornicom, Dinkić je iskoristio priliku da se osvrne na kritike da Užice zapravo gube novac zbog decentralizacije, koje je izrekao gradonačenik ovog grada.

"Ako već nema hrabrosti da potpiše peticiju kao njegov kolega iz DS-a onda neka ćuti, a ne da laže svoje sugrađane, da a on se plaši šta će mu šef iz Begorada reći nego da takve gluposti priča", kaže Dinkić.

Dinkić je najavio da će predložiti uvođenje profesionalnog upravljana javnim preduzećima. URS u ponedeljak predaje Skupštini Srbije potpise građana i pet zakonskih predloga za decentralizaciju, među kojima su predlozi zakona o finansiranju lokalne samouprave, izborima predsednika opština i gradova i javnoj svojini, kao i o izmenama Zakona o porezima na imovinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

URS predaje parlamentu peticiju o decentralizaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2011, 10:06

BEOGRAD -..Ujedinjeni regioni Srbije predaće danas Skupštini Srbije 515.792 potpisa građana Srbije, koji su podržali inicijativu URS za decentralizacija i predloge za izmenu pet zakona koji su u vezi sa tom inicijativom...Reč je o predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

URS PREDAO PARLAMENTU PETICIJU O DECENTRALIZACIJI

Izvor: Kurir, 30.Maj.2011

BEOGRAD - Ujedinjeni regioni Srbije predali su u republičkom parlamentu peticiju sa potpisima 515.792 građana Srbije koji podržavaju njihovu inicijativu za decentralizaciju i pet predloga zakona kojima bi se ona sprovela..BEOGRAD - Ujedinjeni regioni Srbije predali su u republičkom parlamentu peticiju...

Nastavak na Kurir...

Dinkić predao pola miliona potpisa za decentralizaciju

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2011

Posle dva meseca dugog prikupljanja potpisa, Ujedinjeni regioni Srbije predali su u republičkom parlamentu peticiju koju je podržalo 515.792 građana Srbije koji podržavaju njihovu inicijativu za decentralizaciju i pet predloga zakona kojima bi se ona sprovela.

Nastavak na Radio 021...

URS predao parlamentu predloge zakona i pola miliona potpisa (VIDEO)

Izvor: EMportal, 30.Maj.2011

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije (URS) predala je danas Skupštini Srbije više od 500.000 potpisa građana za decentralizaciju i predloge za izmenu pet pratećih zakona u vezi sa tom inicijativom.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.