URS: Dačić se bavi samo marketingom! SPS: Dinkiću, lagao si narod za akcije!

Izvor: Kurir, 05.Okt.2013, 06:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS: Dačić se bavi samo marketingom! SPS: Dinkiću, lagao si narod za akcije!

Mlađan Dinkić izjavio da je Dačićev predlog o solidarnom oporezivanju demagogija, na šta mu je odgovorila Dijana Vukomanović, potpredsednicaSPS: Građani Srbije nikad neće zaboraviti Dinkićevo lažno obećanje o 1.000 evra besplatnih akcija

BEOGRAD - Socijalisti uzvraćaju udarac!

- Mlađan Dinkić je poslednji čovek na planeti koji drugima može da drži lekcije ili optužuje za populizam jer on je mag demagogije. Građani Srbije nikad neće zaboraviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << njegovo lažno obećanje o 1.000 evra besplatnih akcija - poručuje poslanica i potpredsednica SPS Dijana Vukomanović reagujući na novi napad Mlađana Dinkića na Ivicu Dačića. Naime, bivši ministar finansija i privrede rekao je da je predlog premijera Ivice Dačića da se uvede solidarni porez čist politički marketing i da bi efekti takve mere bili minorni.

Nastavak sukoba

Ova polemika je samo nastavak političkog sukoba Dačića i Dinkića, koji je kulminirao tokom rekonstrukcije i izbacivanjem Dinkića i ostalih ministara URS iz Vlade Srbije.

- Predlog o solidarnom porezu nije politička demagogija jer su javne finansije u izuzetno lošem stanju. Upravo zbog toga je premijer Dačić i smenio Mlađana Dinkića s mesta ministra finansija i privrede, jer nije dobro radio svoj posao. Imao je 13 godina da stabilizuje javne finansije i pomeri teško ekonomsko stanje s mrtve tačke - priča Vukomanovićeva i ističe da je Dinkićeva naknadna pamet zakasnila:

- Sam je priznao da je lagao ljude za besplatne akcije i zato neka sada ne pokušava da se predstavi kao neki dušebrižnik koji navodno vodi računa o državnoj kasi i građanima, naročito što premijerov predlog štiti najugroženije slojeve društva - poručila je šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije.

Čista demagogija

Donedavni ministar finansija i privrede je, komentarišući premijerovu ideju o uvođenju solidarnog oporezivanja plata zaposlenih u javnom sektoru koji zarađuju više od 100.000 dinara mesečno i koje bi počelo od članova Vlade, predsednika Tomislava Nikolića i poslanika, rekao da bi efekat za budžet Srbije bio gotovo nikakav.

- Spreman sam da se odreknem dela svoje plate ako će to pomoći našoj državi i građanima i ako bi to bio deo mnogo ozbiljnijeg i šireg programa za smanjenje budžetskog deficita - rekao je Mlađan Dinkić i dodao:

- Ovako, Dačićeva najava se svodi na čistu demagogiju jer ne donosi gotovo nikakvu uštedu - rekao je Mlađan Dinkić. Inače,  prvi čovek Ujedinjenih regiona Srbije ne propušta priliku da kritikuje rad Ivice Dačića.  Svaku ekonomsku meru koju je Dačić predložio u poslednje vreme Dinkić je osporavao.

Sukob nije suštinski, već interesni

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da sukob na liniji Dačić - Dinkić nije suštinski, već interesni.

- U vazduhu lebde izbori. SNS je u lagodnoj poziciji, ostao je samo mali deo političkog kolača za SPS i URS, zbog čega je Dinkić sada rešio da napada Dačića. Procenjuje da to donosi poene u ciljnoj grupi URS. Isto radi i Dačić. Dakle, i Dinkić i Dačić, koji su vešti političari sa dugogodišnjim iskustvom, svađaju se zbog javnosti. Obojica se igraju političkim marketingom u pokušaju da skupe koji poen kod birača. Siguran sam da niko, bez obzira na aktuelne obračune, ne bi mogao da isključi mogućnost da bi njih dvojica bili spremni da opet sarađuju ako je to način da budu u vlasti - kaže Anđelković.

Već padale teške reči!

Otvoreni sukob lidera SPS i URS ozvaničen je tokom rekonstrukcije Vlade, naročito 30. jula, kada je premijer Dačić zatražio da Dinkić više ne bude ministar finansija i privrede, a URS u Vladi. Kako je Kurir pisao, tada su pale teške reči i psovke.

Dinkić: Spremi se jer ulazimo u rat.

Dačić: Ratovao sam protiv NATO, a neću protiv tebe! Da ideš u pi.ku mate.inu!“

Politički sukob se potom prelio i na polje ekonomije - poslovanje „Simpa“. Dinkić je krajem avgusta, poslednje dane mandata, iskoristio da blokira račun te kompanije, koju vodi kadar blizak SPS, zbog duga od 5,76 milijardi dinara za porez.

Dinkić: Ja ću završiti ovaj mandat s kompletno uvedenom nultom tolerancijom za neplaćanje poreza u poreski sistem.

Dačić: Ne mogu odlazeće ministarstvo finansija i odlazeći ministar da predlažu mere ko-

je imaju politički karakter.

I po prelasku Ujedinjenih regiona Srbije u opoziciju, rat je nastavljen, o čemu svedoči i poslednja optužba Dinkića da su premijerove mere čist marketing.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.