Još bez dogovora o blanko ostavkama

Izvor: B92, 07.Apr.2011, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez dogovora o blanko ostavkama

Beograd -- Iako je najavljivano, Radna grupa za izmenu Zakona o izboru poslanika na današnjem sastanku nije usaglasila tekst izmena tog zakona.

Najavljeno je da će Radna grupa u utorak nastaviti rad i da bi tada mogao da se utvrdi tekst izmena pomenutog zakona.

Izmenama Zakona trebalo bi konačno da se reguliše i pitanje postojanja blanko ostavki, čije je usvajanje jedan od ključnih uslova za dobijanje statusa kandidata za pregovore sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU.

Predstavnici vlasti rekli su da su njima prihvatiljive primedbe Venecijanske komisije koja je tražila ukidanje blanko ostavki kao i izbor poslanika prema rasporedu sa liste koje su stranke sačinile pre izbora.

"U svakom slučaju, naš stav je da treba stavove Venecijanske komisije prihvatiti i primeniti onako kako su dati u mišljenju tog tela Saveta Evrope", rekao je predstavnik Radne grupe iz Dinkićevih Ujedinjenih regiona Željko Ivanji.

Za Novu Srbiju i radikale ovakvo rešenje je neprihvatiljivo.

Zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović rekao je da je dobro poznato da je ta stranka protiv ukidanja blanko ostavki, sve dok u Srbiji postoji proporcionalni izborni sistem.

"Blanko ostavke u velikoj meri čuvaju parlament od trgovine, od korupcije, jer kada poslanici sami odlučuju u kom momentu će kako glasati, suštinski otvaraju berzu u parlamentu, gde će u zavisnosti od trenutnih dešavanja prelaziti na jednu ili drugu stranu", kaže Todorović.

DSS tvrdi da je ukidanje blanko ostavki u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Inače, prethodni sporni tekst nije sastavila Radna grupa, već, kako se kasnije ispostavilo, šefica tog skupštinskog tela Nada Kolundžija.

Nada Kolundžija: Usvajanje u maju

Nada Kolundžija, koja je šefica Radne grupe, rekla je da veruje da će se ta zakonska rešenja pred poslanicima naći u prvoj polovini maja.

Ona je najavila da će i o njima biti obavljene konsultacije s Venecijanskom komisijom, iako, kako kaže, "više nema dileme kako ta rešenja treba da izgledaju".

Kolundžija je precizirala da će budući zakon propisivati da se kandidati za poslanike u potpunosti određuju prema redosledu sa liste, koju su stranke odredile pre izbora.

Kada su u pitanju blanko ostavke, u zakonu će biti predviđeno da poslanik podnosi ostavku lično, da potpis overava pred organom nadležnim za overu potpisa i da razmak između dana overe potpisa i podnošenja ostavki ne može da bude duži od tri dana, navela je Kolundžija.

Među predloženim izmenama će biti i ona da je poslanik slobodan da raspolaže svojim mandatom i da će moći, ukoliko odluči da napusti svoju matičnu stranku, da pređe u drugu ili formira novu.

Blagojević: Preporuke odranije poznate

Radnoj grupi za izradu izbornog zakona su, prema rečima Marka Blagojevića iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, preporuke Venecijanske komisije bile poznate i pre sastavljanja akta.

On je, gostujući u vestima TV B92, rekao da mu zato nije jasno zašto predlog zakona nije izrađen u skladu sa evropskim standardima.

Možete pogledati snimak gostovanja Marka Blagojevića u vestima TV B92.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.