Dokazi protiv čelnika SIEPA i bivše ministarke Matić: Milion evra za avio karte i džeparac

Izvor: Press, 27.Mar.2014, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazi protiv čelnika SIEPA i bivše ministarke Matić: Milion evra za avio karte i džeparac

Zbog zloupotrebe službenog položaja, privedena je Jasna Matić, nekadašnja direktorka SIEPA i bivša ministarka telekomunikacija u Vladi Mirka Cvetkovića, inače član URS.
Privedena je i njena naslednica u SIEPA Vesna Perić i zamenik Bojan Janković, kao i doskorašnji direktor Božidar Laganin. Svima je određeno 48-časovno zadržavanje.
Četvoro osumnjičenih se terete da su od 2006. do 2013. potpisali 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu, uglavnom sa zaposlenima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u SIEPA za poslove koje su po zakonu već bili dužni da obavljaju.
Osumnjičeni su oštetili budžet za 119,6 miliona dinara, a sebi i drugim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91,9 miliona dinara.
- U pretkrivičnom postupku juče je saslušan blagajnik SIEPA koji je sačuvao i predao duple knjige o autorskim honorarima. U knjigama je detaljno vođena evidencija kada se fiktivni honorar isplaćuje, i zatim kada “autor” vraća celu sumu ili deo. Sačuvana je svaka isplata i ime - kaže izvor upoznat sa istragom.
Osumnjičeni direktori, prema podacima iz istrage, ugovore su pravili sa svima u Agenciji, od kafe kuvarice do rukovodilaca, ali su ovi bili dužni da deo vrate u „crni fond“.
- Iz tog fonda plaćane su razne usluge, poput avio-karata, ali su ga osumnjičeni koristili i za lične potrebe - kaže izvor u Tužilaštvu.
Vesna Perić, koja je prva saslušana, priznala je veći deo krivice. Svi juče privedeni bili su kadrovi Mlađana Dinkića, koji je i idejni tvorac SIEPA. On juče nije bio dostupan za komentar.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.