Članovi DS, URS čiste dobrovoljno

Izvor: B92, 23.Avg.2012, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Članovi DS, URS čiste dobrovoljno"

Kuršumlija -- Zamenik predsednika opštine Kuršumlija Jovica Đinović tvrdi da članovi DS i URS nisu prisiljeni na prinudni komunalni rad, već da taj grad čiste dobrovoljno.

Prema njegovim rečima, članovi i simpatizeri DS i URS u Kuršumliji ovih dana dobrovoljno čiste svoj grad i na to ih niko nije prisilio.

Đinović je kazao da se niko od radnika nijednog trenutka nije žalio opštini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sekretar Srpske napredne stranke u Kuršumliji Violeta Jakovljević rekla je Tanjugu da je reč o radnicima koje je prethodna vlast zaposlila po partijskoj osnovi.

"Ovih dana kompletno opštinsko rukovodstvo uključiće se u akciju čišćenja grada", kazala je Jakovljević.

Ona je istakla da i sada među radnicima koji obavljaju komunalne poslove i rade na čišćenju grada ima i članova Srpske napredne stranke (SNS), koja je na vlasti u Kuršumliji sa Demokratskom strankom Srbije (DSS).

Potpredsednica DS Jelena Trivan osudila juče ponašanje čelnika opštine Kuršumlija zbog toga što su, kako kaže, članove DS i URS prisilili na prinudni komunalni rad.

"Članovi i simpatizeri DS-a i URS-a u Kuršumliji su ovih dana prisiljeni da čiste grad, da obavljaju poslove na kojima nisu zaposleni i bez ikakvog rešenja, sistematizacije ili pravnog akta rade poslove namenjene ponižavanju i ugrožavanju ljudskog dostojanstva", izjavila je Trivan za televiziju B92.

Članovi DS i URS kazali su ranije kako su poslati da čiste grad jer su u opoziciji, a takve optužbe odbacio je i Vučko Savić, brigadir radne jedinice za uređenje grada, dugogodišnji odbornik Srpske radikalne stranke.

Povod za reakciju potpredsednice DS-a bila je odluka novopostavljenih direktora svih javnih institucija i ustanova u Kuršumliji koji su organizovali akciju čišćenja grada, da na tim poslovima rade isključivo članovi DS i URS koji su zaposleni u lokalnim institucijama i ustanovama.

Dobio još 15 dana čišćenja zbog izjave medijima

Radnik na obezbeđenju u sportskoj hali u Kuršumliji Saša Jovanović tvrdi da je zbog izjave medijima o čišćenju grada na kom su, kako kaže, bili angažovani članovi URS-a, kažnjen sa još 15 dana čišćenja.

Jovanović je nedavno TV B92 i agenciji Beta dao izjavu da je on sa još nekoliko radnika sportske hale zato što su članovi URS-a izveden na ulicu da čiste grad. On je tada rekao, da im je novopostavljeni poslovođa Vučko Savić saopštio da su tu po kazni jer su u predizbornoj kampanju bili aktivni ispred URS-a.

DS: Kažnjenička radna jedinica

Opštinski odbor DS iz Kuršumlije pozvao je sve nadležne državne organe da reaguju i zaustave, kako kažu, nezakonito i bahato ponašanje funkcionera iz redova SNS u tom gradu. U saopštenju se navodi da funkcioneri iz SNS, direktori i šefovi već mesec dana progone i šikaniraju članove DS, zaposlene u javnim ustanovama i institucijama u Kuršumliji. "Radi se o 'ad hoc' radovima koji nemaju nikakvog zakonskog osnova. Tokom ovih, prinudnih radova član DS Velislav Milosavljević je doživeo tešku povredu kuka i zakazana mu je hitna operacija", navodi se u saopštenju Opštinskog odbora DS iz Kuršumlije i dodaje da je opštinska vlast formirala "kažnjeničku radnu jedinicu" koja za cilj ima isključivo obračun sa političkim neistomišljenicima, odnosno članovima DS u Kuršumliji.

Nakon što je ta izjava objavljena, Jovanoviću je Vučko Savić kazao da će ponovo biti angažovan na čišćenju grada.

"Vučko Savić mi je rekao da ću još najmanje 15 dana raditi na čišćenju grada, zbog toga što sam dao izjavu za TV B92, Po njemu, samo je on mogao da daje izjave novinarima, ali ne i mi radnici", kazao je Jovanović.

Inače, pre nego što je dao izjavu agenciji Beta i TV B92, Jovanovića je direktor Sportske hale Radiša Nikić pozvao na razgovor.

"Direktoru je bilo javljeno da su došli novinari, pa me je na svoj način ubeđivao da ne dajem nikakve izjave, posebno za B92. Kazao mi je da ta televizija ne snima dobro, već samo loše i da pojedinci žele da na ovaj način skupe poene. Ja sam mu tada rekao da on meni ne može da zabrani da dajem izjave novinarima", kazao je Jovanović.

Inače, nakon što je u medijim bila objavljena priča o čišćenju grada Kuršumlije, ta akcija je bila obustavljena dva dana.

Direktor sportskog centra Radiša Nikić negirao je optužbe radnika i naveo da nikoga nije ubeđivao da ne daje izjave i da su svi otišli da rade "po dobrovoljnom osnovu".

"Ja nema ništa protiv toga što daju izjave niti sam pokušao da utičem na njih", rekao je agenciji Beta Nikić.

On je naveo da je sve je počelo tako što je zatekao zapuštenu sportsku halu, a mnogo zaposlenih te je organizovao da se očisti krug što su videli i ostali direktori, pa su poslali radnike da im pomognu.

"Sve to nema veze sa politikom", tvrdi Nikić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.