Zarobljen general Nacionalne garde Venecuele: Zaoštravanje situacije u blizini granice sa Brazilom

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2019, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarobljen general Nacionalne garde Venecuele: Zaoštravanje situacije u blizini granice sa Brazilom

Indijanci narodnosti Pemon u Venecueli zarobili su generala Nacionalne garde Hosea Migela Montoju u blizini granice s Brazilom, objavio je na Tviteru poslanik Nacionalne skupštine Venecuele Ameriko de Grasija

Ameriko de Grasija se oglasio putem društvene mreže Tviter povodom eskalacije sukoba u blizini granice između Venecuele i Brazila.

- Poginuo je još jedan predstavnik naroda Pemon u Kumarakapaji. Još >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trojica su teško ranjena. Lokalni žitelji drže generala Nacionalne garde Hosea Migela Montoju, koji je komandovao napadom - rekao je De Grasija.

Muere otro Pemon de los heridos en #Kumarakapay Rolando Garcia. Y tres más se encuentran gravemente heridos. Para un total de 2 muertos y 14 heridos. Indígenas retienen al Gral de la GN José Miguel Montoya quien comando el trágico asalto. pic.twitter.com/SFgLhmFYgN

— Americo De Grazia (@AmericoDeGrazia) February 22, 2019

Ranije je saopšteno da su dva čoveka poginula u dejstvima armije protiv indijanskog stanovništva u venecuelanskoj državi Bolivar, a da su 22 čoveka ranjena. Prema navodima portala "Nacional", vojnici su stigli u zaselak San Francisko de Juruani i počeli da pucaju na žitelje koji su se okupili na ulici. Oni su odgovorili tako što su zarobili trojicu vojnika.

Zaselak se nalazi nedaleko od granice s Brazilom koja je 21. februara zatvorena po naredbi predsednika Venecuele Nikolasa Madura koji se protivi isporučivanju humanitarne pomoći iz SAD. Venecuelanska opozicija je početak ovih isporuka zakazala za 23. februar.

Predsednik opozicionog venecuelanskog parlamenta i samoproglašeni šef države Huan Gvaido potpisao je 21. februara ukaz kojim se dozvoljava isporuka humanitarne pomoći u Venecuelu. Madurova vlada je već zatvorila granice Venecuele s okolnim državama.

Vlada Brazila je 22. februara obustavila isporuku humanitarne pomoći u brazilski grad Pakarajma na granici s Venecuelom, jer nema mogućnosti da ostvari operaciju prema utvrđenom planu. U saopštenju je navedeno da isporuke i dalje stižu u vojnu bazu Boa Vista, ali da ne mogu da krenu dalje.

Gvaido je sebe proglasio šefom države 23. januara, a SAD, brojne latinoameričke i evropske države su ga priznale na toj funkciji. Rusija, Kina i niz drugih zemalja podržavaju legalnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.