Izvor: RTS, 15.Avg.2020, 20:52

Vulin negira tvrdnje o VS na protestima u Belorusiji: Montaža, nastavak specijalnog rata

Ministar odbrane Aleksandar Vulin negira tvrdnje koje su objavljene na Tviteru da su pripadnici Vojske Srbije učestvovali u razbijanju demonstracija u Belorusiji. To je potpuna laž, potpuna montaža, istakao je Vulin.
Aleksandar Vulin se oglasio povodom objavljenih fotografija i tvrdnji na Tviteru da su pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << specijalnih srpskih jedinica bili na protestima u Belorusiji i da su učestvovali u razbijanju demonstracija u toj zemlji.

Izvesni "Franak Viačorka" naveo je da je sproveo svoju malu istragu i tvrdi da su srpski vojnici danas viđeni i u Brestu.
Ministar Vulin je rekao da je to nastavak specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije, njene vojske, ali i protiv predsednika Vučića i svega čime on po Ustavu direktno komanduje.
Pokazujući najpre na sliku oklopljenog "hamera" na vojnoj vežbi koja je objavljena na Tviteru, Vulin je objasnio da je u pitanju vežba "Zajednički udar" koju su sproveli zajednički MUP i Ministarstvo odbrane u Kraljevu pre dve godine.
"Inače, ova fotografija se nalazi na sajtu Vojske Srbije. Ovo je vozilo koje smo dobili iz donacija SAD i koristi ga 72. brigada za specijalne operacije i jedno odeljenje naše komande za obuku kada pripremamo momke za mirovne operacije", naveo je Vulin.
Komentarišući fotografiju sa potpisom "Minsk avgust 9" na kojoj se vidi "hamer" u kojem su vojnici sa oznakama VS, ministar je rekao da je u pitanju montaža i da VS nema neoklopljeni "hamer" kakav je prikazan, već samo oklopljene.
Vulin je naveo da se devet pripadnika Vojske Srbije trenutno nalazi u Belorusiji, gde se pripremaju za međunarodne vojne igre.
"Naši pripadnici, devet njih, trenutno se nalaze u Belorusiji u Brestu, izolovani na jednom vojnom poligonu, gde se pripremaju za disciplinu snajperska granica. Mi već godinama učestvujemo na međunarodnim vojnim igrama i upravo se pripremamo za međunarodne vojne igre", ističe Vulin.
Ministar ukazuje da su srpski vojnici došli u Minsk 10. avgusta komercijalnom linijom, i dodaje da se oni nisu vozili po gradu nego su odmah prevezeni na poligon.
Takođe, povodom iste fotografije, Vulin kaže da VS nema nijedan neoklopljeni "hamer", već samo oklopljenem, i napominje da nijedan "hamer" iz sastava Vojske nije nikada napustio teritoriju Srbije.
"Ovi ljudi koje vidite, koji nose polu-vidljive oznake Vojske Srbije i imaju maske - stavljene su i maske da bi to izgledalo autentično, ovo je potpuna laž, potpuna montaža", kaže Vulin.
Večeras je Sputnjik preneo da je Ministarstvo odbrane Belorusije demantovalo vest o "postojanju srpskih plaćenika u zemlji". "Kakva ideja, plaćenici nose uniforme, plaćenici koji nose oznake svoje zemlje", ukazao je Vulin.
"Jedino je moguće da su ovo naši vojnici u godina ranije na NATO poligonu Hohenfeld, gde su upravljali ovakvim sredstvima", rekao je Vulin.
Što se tiče fotografije na kojoj se vidi srpski oficir, Vulin kaže da je to vođa snajperskog tima, kapetan Milentije Ristić, koji se sa timom priprema za vojne igre.
"On je u pratnji svog beloruskog domaćina, otišao je na pijacu da kupi voće i da kupi neke sokove. Ovu fotografiju je uradila jedna gospođa koja je primetila zastavu i pitala da li su u pitanju Rusi, a domaćin je rekao da su to Srbi", objašnjava Vulin.
"Srbija se ne meša u unutrašnje poslove bilo koje zemlje"Ministar je poručio da se Srbija ne meša ni na koji način u unutrašnje poslove bilo koje zemlje, a ponajmanje Belorusije.
Vulin je naveo da se osoba koja je objavila fotografije na Tviteru potpisala kao saradnik Atlantskog saveta i "stručnjak za borbu protiv "kineskih iz ruskih dezinformacija".
Ministar smatra da je sramota što su, kao je naveo, pojedini portali u Srbiji odmah preneli tu vest i to afirmativno, "u smislu uhvaćeni smo, evo vidite šta radi Srbija".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.