Teheran: Neprihvatljivo da se o nuklearnom sporazumu ponovo pregovara

Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teheran: Neprihvatljivo da se o nuklearnom sporazumu ponovo pregovara

Iran ne prihvata mogućnost da sa velikim svetskim silama pregovara o novom nuklearnom sporazumu, izjavio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif.
Zarif je na Tviteru napisao da evropski partneri nisu ispunili svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je potpisan 2015. godine, i da je za Teheran neprihvatljivo da o tome ponovo pregovara, prenosi Rojters. Lideri Nemačke, Velike Britanije i Francuske pozvali su Iran da uđe u pregovore o novom sporazumu o svom nuklearnom programu kako bi se prevazišao zastoj u sprovođenju sporazuma iz 2015. godine, iz kojeg su se povukle SAD. Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson, koji učestvuju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, dodali su da i dalje podržavaju sporazum sa Iranom iz 2015. godine. Troje lidera je u zajedničkom saopštenju istaklo i da je jasno da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja 14. septembra. Za taj napad odgovornost su u više navrata preuzeli pobunjenici Huti iz Jemena, a sam Teheran je više puta negirao bilo kakvu umešanost u napad. SAD i Saudijska Arabija su nekoliko puta saopštile da je Iran odgovoran za napad.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.