Svi snimaju: Da li je špijuniranje prešlo granicu ili smo mi previše paranoični? VIDEO

Izvor: B92, 01.Jun.2019, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svi snimaju": Da li je špijuniranje prešlo granicu ili smo mi previše paranoični? VIDEO

Pevačica Ana Štajdohar nedavno je na Twitteru napisala da je sa drugaricom u telefonskom razgovoru pomenula treninge plesa oko šipke.

Čim je otvorila Instagram, pojavile su se brojne reklame fitnes centara koji nude treninge pol densa. Njeni pratioci na Twitteru u komentarima su pisali o brojnim sličnim iskustvima.

I svi oni se oni pitaju, da li je moguće špijuniranje preko društvenih mreža >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kada nismo ulogovani na svoje naloge?

Da li su društvene mreže, zarad profita, prešle granicu privatnosti ili smo mi samo previše paranoični?

Na to pitanje, u emisiji Jutro sa Natašom Prve televizije, odgovarali su IT konsultant Vojislav Rodić i softverski inženjer Dražen Drašković.

"Ne snima se samo to šta govorimo, s kim govorimo i gde govorimo, snima se i pozadinski ambijentalni zvuk, iz koga onda, svi koji koriste te snimke, izvlače podatke da li ste bili kod kuće, na poslu, na nekom prijemu, na koncertu, u otvorenom ili zatvorenom prostoru. To je sve relevantno za kvalitet podataka koji će se skupljati", kaže Rodić, potvrđujući da se ti podaci sakupljaju da bi bili prodati oglašivačima.

"Svi snimaju! I mi smo im to eksplicitno dozvolili kada smo instalirali aplikaciju", ističe on, napominjući da aplikacije ne snimaju sve vreme sve, jer nemaju dovoljno prostora.

Drašković kaže da definitivno postoje uređaji koji prikupljaju podatke, kao što oni koji primaju glasovne komande.

"Sve što pričamo, negde se beleži. Da li za stalno ili ne, ali se obrađuje..."

Kako aplikacije koje koristimo sakupljaju podatke o nama? Kome sve ti podaci odlaze? Da li je to slanje podataka protivzakonito? Opširniju priču poslušajte u snimku iz emisije "Jutro sa Natašom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.