Poljaci protestovali u crkvama zbog zabrane abortusa

Izvor: Beta, 25.Okt.2020, 17:38

Poljaci protestovali u crkvama zbog zabrane abortusa

Poljski aktivisti za prava žena protestovali su tokom današnjih crkvenih službi zbog usvajanja zakona kojim se gotovo u potpunosti zabranjuje abortus.Četvrtog uzastopnog dana protesta zbog novog zakona, aktivisti su došli sa transparentima na mise u nekim crkvama.Devojka je u jednoj varšavskoj crkvi stala blizu oltara sa transparentom na kojem je pisalo: "Pomolimo se za pravo na abortus".Protesta je bilo i u crkvi u Poznanju, na zapadu Poljske, gde su demonstranti uzvikivali "Dosta je", na šta su im vernici uzvratili sa "Varvari".Neki Poljaci na Tviteru navode da ljudi ne treba da unose politiku u crkve, dok drugi kažu da Rimokatolička crkva u Poljskoj učestvuje u politici zahtevom za potpunu zabranu abortusa i podrškom desničarskoj vladi i ekstremno desnim organizacijama u nekim slučajevima.Protesti su počeli odmah pošto je Ustavni sud Poljske u četvrtak odlučio da je abortus zbog defekta fetusa neustavan. Time je zabranio najčešći od nekoliko zakonskih osnova za okončanje trudnoće u toj dominantno katoličkoj zemlji.Kada presuda stupi na snagu, abortus će u Poljskoj biti dozvoljen jedino u slučaju silovanja, incesta ili pretnje zdravlju i životu majke, što su prethodnih godina bili razlozi za oko dva odsto legalnih prekida trudnoće u Poljskoj.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljaci protestovali u crkvama zbog zabrane abortusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2020

Poljski aktivisti za prava žena protestovali su tokom današnjih crkvenih službi zbog usvajanja zakona kojim se gotovo u potpunosti zabranjuje abortus...Četvrtog uzastopnog dana protesta zbog novog zakona, aktivisti su došli sa transparentima na mise u nekim crkvama...Devojka je u jednoj varšavskoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.