Najpoznatiji ateista: Islamu je potrebna feministička revolucija

Izvor: B92, 25.Jul.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpoznatiji ateista: Islamu je potrebna feministička revolucija

Čuveni ateista i pisac Ričard Dokins na Tviteru je izrazio zabrinutost zbog statusa žena u islamu. Ne treba ni naglašavati da su se neki od pripadnika ove svetske religije uvredili zbog njegovih konstatacija.

“Islamu je potrebna feministička revolucija. Biće teško. Šta možemo učiniti da pomognemo?”, napisao je on.

Zbog njegovog “tutorskog” stava, mnoge muslimanke su se uvredile.

“Kada je evropa počela da kolonizuje islamske zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krajem 20. veka, beli Evropljani rekli su nam da je to što nam uništavaju religiju, ekonomiju, kulturu i politički sistem učinjeno za naše dobro – da nama muslimankama treba spas od muslimana muškaraca, koju će nam pružiti hrišćani Evropljani”, napisala je Hind Maki, rekla je poznata muslimanska blogerka za američki Huffington Post. Njen odgovor na Dokinsovo pitanje? “Hvala, ne treba”.

Ono u čemu je Dokins očigledno pogrešio je to što mnoge muslimanke biraju da žive na način na koji žive, pa čak i da nose hidžab i čak se osećaju dobro zbog toga.

Ipak, on ističe da se krše ljudska prava primoravanjem dece na brak, genitalnim sakaćenjem devojčica i sličnim običajima.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najpoznatiji ateista: Islamu je potrebna feministička revolucija

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jul.2015

Čuveni ateista i pisac Ričard Dokins na Tviteru je izrazio zabrinutost zbog statusa žena u islamu. Ne treba ni naglašavati da su se neki od pripadnika ove svetske religije uvredili zbog njegovih konstatacija...“Islamu je potrebna feministička revolucija. Biće teško. Šta možemo učiniti da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.