Izvor: Luftika.rs, 10.Jan.2019, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je živeo najveći broj „ludaka“ u Srbiji 19. veka?

U nekim srezovima jedan lud čovek, a u jednom skoro 60, bar je tako pokazao popis iz 1895. godine, koji je osvanuo na Tviteru.
Mapu je objavio izvesni Miloš Popović na svom nalogu na Tviteru i pokazuje gde su živeli najluđi Srbi prema popisu iz 1895. godine
Miloš Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni i na njegovom sajtu mogu se pronaći različite statističke i interaktivne mape. Sada je objavio i ovu – mapu okruga u Srbiji na kojoj su navedeni brojevi „ludaka“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << po srezovima.
Pogledajte da li potičete iz sreza sa najviše ludih prema popisu iz 1895.
☆☆☆
Lunatics in Serbia by county in 1895
Mapa visoke rezolucije: https://t.co/bF23uNnXrJ#Serbia #Srbija #census #lunatics #health #data #dataviz #rstats #maps pic.twitter.com/MLt1aewze3
— Mɪʟᴏꜱ Pᴏᴘᴏᴠɪᴄ (@milos_agathon) January 9, 2019

Iznad mape stoji: „Pogledajte da li potičete iz sreza sa najviše ludih prema popisu iz 1895.“
Kako piše Nedeljnik, pretpostavlja se da je reč o obolelima od mentalnih bolesti koji su se u to vreme smatrali „ludima“, a najviše ih je bilo u tadašnjim Račanskom i Krajinskom srezu.
Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni, nekada je radio kao konsultant na istraživanjima na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a bavio se i predavanjem istraživačkog dizajna i kvalitativnih metoda.
Ova mapa je tehnički tačna, a njena svrha, kao i svrha ovog teksta nije da uvredi bilo koga.
Novi Sad je imao i mušku javnu kuću, a bludnice su godinama „razboljevale vojsku“

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Broj "ludaka" po srezu: Objavljena MAPA SRBIJE na kojoj niko ne želi da se nađe (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2019

U nekim srezovima jedan psihički labilnih čovek, a u jednom skoro 60, bar je tako pokazao popis iz 1895. godine, koji je danas osvanuo na Tviteru..Mapu je objavio izvesni Miloš Popović na svom nalogu na Tviteru i pokazuje gde je živeo najveći broj onih koji su imali psihičke probleme prema popisu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.