Izvor: JužneVesti.com, 22.Jul.2019, 06:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska sobarica na srpski način

Kaže naš narod „naivan kao francuska sobarica“. Možda se tako u četiri reči najlakše i može opisati „istorijska“ poseta predsednika Francuske predsedniku Srbije. Ili je možda bolje citirati uvek aktuelni i bolno iskreni Twitter, gde je u samo tri reči data definicija ove posete: „Makro(n) i Nakro(n)“.

Stvarno ne znam kako nazvati tu posetu. U svakom slučaju namerno sam propustio da ubacim floskule „francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << narod“, i „srpski narod“, jer ih u ovoj „priči“ zaista nije moguće naći. Ono što se desilo početkom prošle nedelje samo najobičnija trgovina, čitaj, kupovina podrške ambicioznog lidera jedne uticajne države, od strane pohlepnog diktatora nečega što je sve, samo ne država. I ko je sve tu bio naivan, pitanje je sada.

Hajde da krenemo od početka.

Ko se od vas još seća, da je ta „sve, samo ne država“ pre dve godine uputila najoštriji protest toj istoj Francuskoj i prekinula sve diplomatske odnose na tri meseca?

Da citiram našeg predsednika/premijera koji je rekao da „nikome pa ni velikoj Francuskoj neće da dozvoli da ponižava Srbiju, jer to nije pitanje politike, nego se radi o najvišim moralnim principima”. I tu je stvarno bio dosledno „moralan“ u svom odgovoru na ponižavanje Srbije. Kao kad ga ti isti Francuzi smeste u poslednji red, takozvanu „magareću klupu“ na obeležavanju završetka Prvog svetskog rata u Parizu, dok Tači dobije počasno mesto uz svetske lidere, odmah iza Putina.

I tu je, u skladu sa svojim moralnim standardima, ostao potpuno nem kada je trebalo reagovati u odbranu 1,2 miliona žrtava koje je Srbija dala pre 100 godina u pobedi saveznika. Jer u njegovoj moralnosti nije bitno da li se i kako ponižava Srbija, sve dok se održava iluzija velikog i moćnog Vučića koji je voljen i cenjen, tako da čak i RTS, ono naše pravo da znamo sve, mora da falsifikuje direktan prenos ceremonije ubacivanjem lažnih kadrova predsednika u live-stream.

Ova #BudućnostSrbije baš podseća na neka prošla vremena, kad je sve bilo naopako, da citiram naprednog radikala i profesora prava, Martinovića, da je laganje čisto moralna stvar.

I tu opet dolazimo do „naivne“ francuske sobarice i „srpskog“ rešavanja te dileme uz izgovor „što se tiče morala, pa morala sam“.

Izgleda da su svi morali. I Makron, da dođe i odnese još para poreskih obveznika siromašne Srbije toj bogatoj Francuskoj. Jer se zna da dobar šoping leči depresiju i loše raspoloženje. Pitate se što je u depresiji? Pa pre samo nekoliko dana su ga njegovi Francuzi izviždali tokom obeležavanja Dana pada Bastilje. Zato je bilo potrebno da vlast ponovo okupi u ograđeni prostor SNS-ovce kako bi pozdravili novog „najvećeg“ prijatelja Srbije. Naravno, posle Blera, Klintona i Šredera. Putina ne računam. On je van konkurencije. Kao i Erdogan. I Orban. I još par drugara iz srednje diktatorske. Da nauči i ta Francuska nešto od Srbije. Kako efikasno isprati mozak glasačima, da čak aplaudiraju iz sve snage kad im na mitingu Makron kaže da su i Kosovo i Srbija dve nezavisne i suverene države. I da budu uvereni kako Francuska u suštini i nije nikada priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Jer nas tako Informeriše naše „ružičasto srećno pravo da znamo sve“.

A gde se moralnost i težnja ka istini ove vlasti može bolje videti nego na primeru partijskog glasila SNS-a. Potrebno je „tako malo“ da se dođe od „morala“, do „morala sam“. Da se na primer u trenutku „božja kazna“ pretvori u „iskreno saučešće“ ili „babojebac“ u velikog srpskog prijatelja. Doduše, potrebno je tu uračunati i malo para za velikog srpskog prijatelja Makrona, a sve u ime iskrene saradnje i dobrobita. Kao što je na primer potpisivanje ugovora za izgradnju Metroa u Beogradu. Dobro, već je dao aerodorom pod koncesiju. I ograničio onaj drugi aerodrom, što ugrožava interese koncesije oko Adema Jašarija u Prištini. I dodao na to kupovinu novog naoružanja, čisto da se zaokruži. A ako treba, daće još naš predsednik. I onako će to sve da plaćaju građani i građanke Srbije. Kao što smo plaćali sve njihove cehove nastale nakon vladavine 90-tih godina.

Šta se to desilo prošle nedelje? Iskreno francusko – srpsko prijateljstvo ili finansijski interesi uske grupe političara i tajkuna? Da li verujete „slatkim“ izjavama Makrona i Vučića? Pustiću vas da sami procenite. Uz citiranje jedne izjave čuvenog francuskog generala iz Prvog svetskog rata o moćnoj srpskoj vojsci, kad je navodno rekao da „ni naša konjica nije mogla da stigne vašu pešadiju". Da li je to istina ili samo laskava verzija izjave „pustili smo vas da prvi izginete“?

Mislite o tome. I nemojte da budete kao francuska sobarica. Jer je sve #stvarizbora. Naročito u proleće 2020.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Francuska sobarica na srpski način

Izvor: JužneVesti.com, 22.Jul.2019

Kaže naš narod „naivan kao francuska sobarica“. Možda se tako u četiri reči najlakše i može opisati „istorijska“ poseta predsednika Francuske predsedniku Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.