Evroposlanici podržali zahtev opozicije za pomoć u rešavanju političke krize u Srbiji

Izvor: VOA, 17.Jul.2020, 12:32

Evroposlanici podržali zahtev opozicije za pomoć u rešavanju političke krize u Srbiji

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj objavio je na Tviteru pismo koje je troje evroposlanika uputilo Evropskoj komisiji, a u kome se traži formiranje ekspertske grupe koja bi pomogla u rešavanju političke krize u Srbiji i napravila izveštaj o stanju u državi i u medijima. Pismo su, osim Groselja, uputili i poslanice Tanja Fajon i Viola fon Kramon.  Prethodno je opozicija u Srbiji zatražila od EU da pomogne u rešavanju političke krize u Srbiji po modelu Severne Makedonije, odnosno da se formiraju dve radne grupe koje će oceniti stanje vladavine prava i demokratije i stanje u medijima, prenosi Fonet.  Pismo upućeno EU potpisali su lideri opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Boško Obradović, predstavnici Pokreta za preokret, Sindikata Sloga, Građanske platforme i Pokreta slobodna Srbija. Evroposlanici u pismu navode da je "demokratija u Srbiji trenutno ugrožena autoritarnom vladavinom, nefer izbornim uslovima, nedostkom slobode medija i vladavine prava". "Uprkos nedavno održanim izborima, nasilno gušenje protesta na ulicama, koje nas dodatno zabrinjava, jasan su znak da Srbiju čekaju ozbiljni problemi u budućnosti...Bez rešavanja svih ovih problema Srbija nema stabilnu budućnost i realnu perspektivu za članstvo u EU", piše u pismu.   Evroposlanici, stoga, smatraju da je formiranje nezavisne grupe eksperata koji bi se bavili ovim pitanjima ključno i napominju da je takvo angažovanje Evorpskog parlamenta i Evropske komisije u drugim zemljama dalo rezultate. Troje evroposlanika poziva i Evropski parlament da podrži jačanje međustranačkog dijaloga kako bi se osigurao najširi društveni konsenzus za reforme koje treba sprovesti.       

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Predstavnici tri grupe u EP podržali zahtev srpske opozicije

Izvor: Beta, 17.Jul.2020

Predstavnici tri grupe u Evropskom parlamentu podržali su danas zahtev srpske opozicije i pozvali Evropsku komisiju da formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji.U zajedničkom saopštenju koje su potpisali Tanja Fajon iz poslaničke grupe Socijalista...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.