Ćirilica ili latinica? Rasprava o pismima počela u Skupštini, na Tviteru i dalje traje (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Sep.2017, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirilica ili latinica? Rasprava o pismima počela u Skupštini, na Tviteru i dalje traje (FOTO)

Mišljenja podeljena

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i visokom obrazovanju nastaviće sutra.

U popodnevnoj raspravi poslanici dela opozicije zatražili su da se u Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pored ćiriličnog pisma u nastavi prepozna i latinično srpsko pismo, a sa tim amandmanom se nije složio šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Kako je obrazložio, ćirilica je ta koja nestaje, a ne latinica, dodajući da je apsolutno protiv "šizofrenije" i negovanje dva pisma.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je namera da se više koristi ćirlica kako bi se to pismo sačuvalo, dok je demokrata Balša Božović podsetio da srpski jezik ima dva pisma koja su ravnopravna i dodao da postoji službena i javna upotreba pisma.

Латиницу треба научити,али у школи и и свим другим институцијама,само ћирилица!Уче ли Латини ћирилицу?Мало сутра!

— Богдан Жерајић (@BarbarosaGrozni) 25. септембар 2017.

U raspravu se uključila i domaća "internet zajednica" koja je, takođe, podeljenih stavova. Deo zainteresovane javnosti stao je u odbranu tradicije, oličene u autentičnom slovenskom pismu; drugi, pak, jednako uvažava latinicu.

Latinica je jedino ugrozeno pismo u zemlji Srbiji.

Kiceni devanagari iz Male Neveste za latinicu je gospoda i pocasni konzul.

— beskrajna traka (@beskrajnatraka) 25. септембар 2017.

Tako su se jedni pitali uče li "Latini" ćirilicu, a drugi podsećali da su Srbi izloženi mnogobrojnim inostranim uticajima, poput indijskog pisma, uz ocenu da je latinica ta koja je "ugrožena".
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.