Čeku: Posebna jedinica kosovske policije štiti srpske crkve; KFOR: Osiguravamo bezbednost i slobodu kretanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2021, 16:09

Čeku: Posebna jedinica kosovske policije štiti srpske crkve; KFOR: Osiguravamo bezbednost i slobodu kretanja

Kosovska policija ima posebnu jedinicu zaduženu za kulturno nasleđe koja štiti pravoslavne crkve, objavio je danas kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku.

On je na Tviteru napisao da je od 201 pripadnika te jedinice, 30 Srba, što je 15 odsto.

"Prema navodima Kosovske policije i misije Kfor, poslednji ozbiljan incident u blizini pravoslavne crkve dogodio se 2007. godine", naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Čeku.

"Prema Kosovskoj policiji, od 57 incidenata na verskim lokacijama tokom 2020. godine, samo osam se dogodilo u pravoslavnim crkvama, dok ih je 45 bilo na muslimanskim verskim mestima. U većini od 57 incidenata, radilo se o krađama, dok nijedan nije okvalifikovan kao verski motivisan", napisao je on na Tviteru.

On je dodao da je od 2014. do 2021. godine policija prijavila 537 incidenata na verskim objektima (uglavnom krađe), a od toga 329 (61 odsto) na muslimanskim, 166 (31 odsto) na katoličkim i 32 (6 odsto) na pravoslavnim objektima.

"Kosovska policija obezbeđuje oko 200 pravoslavnih lokaliteta (njih 24, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno)", naveo je Čeku.

On je, takođe, napisao da "institucija Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, kao i pravoslavne crkve u zemlji, uživaju sve ustavne, legalne i institucionalne garancije koje obezbeđuju puno poštovanje njihovih prava, kao i visok nivo bezbednosti".

KFOR: Osiguravamo bezbednost i slobodu kretanja

Komandant KFOR-a general-major Franko Federiči rekao je danas, povodom 22. godišnjice ulaska NATO na Kosovo i Metohiju da je ta misija raspoređena na osnovu Rezolucije 1244 kako bi osigurala bezbednost i slobodu kretanja, što, kako je naveo, i dalje čini.

"Pre 22 godine, nakon usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, NATO je na Kosovo rasporedio preko 50.000 vojnika u okviru misije KFOR da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja svim zajednicama koje žive na Kosovu", rekao je Federiči na ceremoniji u sedištu misije u Filmskom gradu u Prištini, čiji je snimak objavljen na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, KFOR nastavlja da "igra osnovnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana".

Trenutno se KFOR sastoji od oko 3.600 vojnika iz 27 zemalja uključujući NATO zemlje članice i partnere.

KFOR u sprovođenju aktivnosti sarađuje sa nizom aktera, uključujući Ujedinjene nacije, Misiju vladavine prava Evropske unije - Euleks i bezbednosne organizacijama na KiM, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu te misije.
Pogledaj vesti o: Twiter,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar kulture Kosova : 14 činjenica da SPC na Kosovu nije ugrožena

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2021

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku nabrojao je 14 činjenica koje po njemu opovrgavaju izjave visokih zvaničnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) da su kosovske institucije podsticale etničku i versku mržnju i da u zemlji nema verske slobode i da se "oseća ugroženo neprekidnim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.