Bolsonaro: Doniraju novac za Amazoniju da bi se mešali u suverenitet Brazila

Izvor: RTS, 23.Avg.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolsonaro: Doniraju novac za Amazoniju da bi se mešali u suverenitet Brazila

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da zemlje koje doniraju novac za zaštitu kišnih šuma u Amazoniji, koje su zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz "milosrđa", već da bi se mešale u suverenitet Brazila.
Francuski predsednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Guteres ranije su na Tviteru izrazili zabrinutost zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, Bolsonaro je, kako navodi Rojters, ljutito odgovorio na ono što je smatrao otvorenim mešanjem.
"Te zemlje koje šalju ovde novac, ne čine to iz milosrđa. One šalju novac kako bi se mešali u naš suverenitet", napisao je Bolsonaro na Fejsbuku.
Osim toga, prvi put je istakao da postoji mogućnost da farmeri ilegalno podmeću šumske požare. 
Brojni ekolozi okrivljuju za požare predsednika Brazila, koji je u vreme predizborne kampanje obećao da će obnoviti ekonomiju zemlje tako što će istražiti ekonomski potencijal Amazonije. 
Organizacije za zaštitu životne sredine smatraju da je Bolsonaro ohrabrio rančere, farmere i drvoseče da eksploatišu i spaljuju prašumu kao nikada ranije, i da, uz to, osećaju da neće biti kažnjeni za takve postupke. 
Bolsonaro je odbacio optužbe da je odgovoran za požare.
Amazonska prašuma proizvodi oko 20 odsto svetskog kiseonika zbog čega je često zovu "pluća planete".
Svetska fondacija za prirodu saopštila je da je ona "nepovratno oštećena" i upozorila da bi, umesto kiseonika, mogla da počne da emituje ugljenik, koji je glavni pokretač klimatskih promena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Bolsonaro je lagao"

Izvor: B92, 23.Avg.2019

Francuski predsednik Emanuel Makron je ocenio da je njegov brazilski kolega Žair Bolsonaro "lagao" u obećanjima u vezi s klimom, saopštila je Jelisejska palata..."Imajući u vidu stav Brazila prethodnih nedelja, predsednik republike može jedino da konstatuje da ga je predsednik Bolsonaro lagao tokom...

Nastavak na B92...

FRANCUSKA OGORČENA: Predsednik Brazila lagao Makrona! Pluća planete gore jer ih Bolsonaro nije zaštitio!

Izvor: Kurir, 23.Avg.2019

PARIZ - Francuska je saopštila da se protivi trgovinskom sporazumu EU sa južnoameričkim trgovinskim blokom Merkosurom zbog toga što je brazilski predsednik Žair Bolsonaro umanjivao zabrinutost zbog klimatskih promena, istovremeno ga optužujući da je lagao francuskog lidera Emanuela Makrona.

Nastavak na Kurir...

PREDSEDNIK BRAZILA ŠALJE VOJSKU U AMAZONIJU: Trupe će pokušati da obuzdaju vatrenu stihiju, Tramp ponudio pomoć Bolsonaru! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 24.Avg.2019, 08:26

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro uputio je vojsku u Amazoniju kako bi pomogla u gašenju velikih požara koji su zahvatili tu najveću kišnu šumu u svetu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.