Zaoštravanje diplomatskih odnosa Turske i Austrije

Izvor: B92, 22.Avg.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaoštravanje diplomatskih odnosa Turske i Austrije

Turska je povukla svog ambasadora iz Austrije na konsultacije i istovremeno pozvala austrijskog ambasadora u Ankari na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova.

"Pozvali smo našeg ambasadora u Ankaru na konsultacije i preispitivanje odnosa sa Austrijom", rekao je turski šef diplomatije Mevlut Ccavušoglu.

On je objasnio da je austrijski ambasador u Ankari pozvan na razgovor zbog toga što je u Beču u subotu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održan skup podrške Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) koju Turska smatra terorističkom organizacijom, prenosi Rojters.

Kurdi su protestovali pod motom "Demonstracije protiv kršenja ljudskih prava u Turskoj i izolacije Abdulaha Ečalana".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Austrije Tomas Ssnel potvrdio je agenciji APA povlačenje turskog ambasadora na konsultacije od strane turskog ministarstva, kao i da je austrijski ambasador u Ankari pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Odnosi dve zemlje su napeti poslednjih nekoliko nedelja, nakon što su se iz Austriji čuli kritike na račun Ankare, kao i pozivi na obustavu pregovora o pristupanju Turske EU.

Sa druge strane, Turska je kritikovala Austriju jer smatra da je "prestonica radikanog islama", podseća AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.