Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana Vikipedije u Turskoj danas bi trebalo da bude ukinuta

Turska zabrana Vikipedije trebalo bi da bude ukinuta danas nakon presude Ustavnog suda prema kojoj blokada internet enciklopedije u Turskoj, koja traje već više od dve godine, predstavlja kršenje slobode izražavanja.

Presuda Ustavnog suda objavljena u službenom glasniku otvara put za ukidanje zabrane uvedene u aprilu 2017. zbog članaka na Vikipediji u kojima se Turska optuživala za povezanost s terorističkim organizacijama.

Pristup stranicama Vikipedije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << trebalo bi da bude omogućen pošto presuda, donesena s deset prema šest glasova ustavnih sudija, bude službeno prosleđena agenciji za nadzor telekomunikacija.

Ukidanje zabrane na Ustavnom je sudu zatražila "Wikipedia Foundation", neprofitno udruženje koje održava stranice onlajn enciklopedije.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukida se zabrana Vikipedije u Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020

Zabrana Vikipedije u Turskoj trebalo bi danas da bude ukinuta, nakon zvanične objave Ustavnog suda da je blokada te onlajn enciklopedije duža od godinu dana, predstavljala kršenje slobode izražavanja...Presuda Ustavnog suda, objavljena u Službenom glasniku, otvara put da se okonča zabrana uvedena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Turska ukinula zabranu Vikipedije

Izvor: Blic, 16.Jan.2020, 00:27

Turska je danas ukinula zabranu pristupa Vikipediji, koja je bila na snazi više od dve godine, nakon što je Ustavni sud te zemlje presudio da blokada tog sajta predstavlja kršenje slobode izražavanja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.