Za poljoprivredu sledeće godine sedam milijardi dinara više, veće subvencije stočarima

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za poljoprivredu sledeće godine sedam milijardi dinara više, veće subvencije stočarima

U Predlogu budžeta za narednu godinu za poljoprivredu su predviđene gotovo 52 milijarde dinara, sedam milijardi više nego ove. Najviše razloga za radovanje imaju stočari – umesto sadašnjih 10.000 dinara po tovnom grlu, dogodine će od države dobijati 5.000 dinara više. Razlog za to je i što je, kako saznajemo, Srbija ispunila kvotu za bescarinski izvoz junećeg mesa u Tursku. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ratarima i naredne godine subvencija ostaje 4.000 dinara po hektaru. Osim toga što nisu dobili povišicu, smeta im i to što iz podsticaja nisu isključeni oni koji se u stvari i ne bave proizvodnjom.

Za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu u budžetu je devet milijardi dinara, a pre dve godine bilo je jedva pola miliona. Država će 50 odsto uloženog vratiti i onima koji budu ulagali u skladišta i preradu. Uz direktna davanja na to će otići gotovo 33 milijarde dinara.
"Budžet je tako i strukturisan da postiče male poljoprivredne proizvođače da se udružuju, da nekako sklapaju saveze i orijentišu se ka finalizaciji. Benefit od ovog budžeta će imati oni koji su već spremni, odnosno koji se već nalaze u prerađivačkom sektoru", navodi agrarni novinar Dejan Jovanović.
Na opasku da je budžet razvojno orijentisan, ali uglavnom za one koji već raspolažu kapitalom, ministar odgovara:
"Od poljoprivrede ja nisam video nijednu zemlju koja je samo na tome napravila ogroman proboj, ali ona koja je koristila poljoprivredu kao sirovinu za prehrambenu – te zemlje su jako dobro napredovale. Mi smo to prepoznali, mislim da u strukturi BDP-a imamo dosta prostora da napredujemo", naglašava ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
"Mi imamo dovoljno repromaterijala, ali to moramo da preradimo u našim fabrikama, a ne da izvozimo živa grla", dodaje Nedimović.
Obećanje poljoprivrednicima da će ponovo dobijati jeftiniji dizel za obradu njiva nije ispunjeno. Kada će biti, kaže ministar poljoprivrede, odlučiće Ministarstvo finansija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za poljoprivredu sledeće godine VIŠE NOVCA IZ BUDŽETA

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2018, 14:45

U Predlogu budžeta za narednu godinu za poljoprivredu su predviđene gotovo 52 milijarde dinara, sedam milijardi više nego ove...Najviše razloga za radovanje imaju stočari  umesto sadašnjih 10.000 dinara po tovnom grlu, dogodine će od države dobijati 5.000 dinara više. Razlog za to je i što...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.